Rakúsky škandál s úložiskom modrého vápna bude mať zrejme veľkú súdnu dohru

NETKY.SK • 22 August 2016, 16:31 • 2 min
Rakúsky škandál s úložiskom modrého vápna bude mať zrejme veľkú súdnu dohru

VIEDEŇ - Dva roky po vypuknutí škandálu s úložiskom odpadu modrého vápna firmy Donau Chemie AG v oblasti Görtschitztal rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko, prišla minulý týždeň na viedenský krajinský súd žaloba od dvoch veľkých lesníckych závodov. Informoval o tom denník Kurier.

slovakia

left justify in out

V takmer 50-stranovej žalobe zatiaľ poškodení žiadajú od údajných páchateľov, firiem Donau Chemie a Cementárne Wietersdorfer, náhradu škody 2,57 milióna eur. Celková škoda vlastníkov lesov sa predbežne odhaduje na vyše 40 miliónov eur. Jej skutočnú výšku bude musieť vyčísliť súdny znalec.

 

"Dve žaloby sú len špičkou ľadovca. Postupne prinesieme na súd viac ako 500 žalôb," uviedol advokát a právnik pre životné prostredie Wolfgang List. "Žalujeme republiku Rakúsko, lebo podľa nášho názoru prejavila nečinnosť a v rozpore so zákonmi došlo ku konaniu korutánskych úradov a krajinského hajtmana v súvislosti s voľným uložením HCB (hexachlórbenzolu), škodlivého jedu pre životné prostredie." Dodal, že "okrem toho pôvodcovia škôd musia niesť zodpovednosť a poškodeným má byť nahradená ujma na zdraví a majetku finančne". Žaloba je podporená objemnými súkromnými znaleckými posudkami.

 

Oba lesnícke závody, ktoré obhospodarujú takmer 6300 hektárov lesa, obviňujú republiku a dve firmy z otrávenia stromov a kontaminovania pôdy vysoko jedovatým HCB a ortuťou. List povedal, že sa na mieste dokázal aj dioxín, ktorý je najnebezpečnejšou látkou pre životné prostredie.

 

V januári roku 2015 sa analýzou smrekového ihličia zistilo, že cementáreň vypúšťala rok do ovzdušia pesticíd HCB. O dva mesiace neskôr sa našli dôkazy, že 84 % obyvateľov v údolí malo v krvi viac HCB než je jeho priemer u Rakúšanov. HCB sa dostáva z krvi pomerne rýchlo, ale dlho pretrváva u ľudí v tuku.

 

V žalobe sa tvrdí, že látky škodlivé pre životné prostredie môžu zničiť koreňový systém stromov v Görtschitztali. List povedal, že tým dochádza k znehodnoteniu pôdy a zvýšeniu poškoditeľnosti stromov, k ich "tichej smrti". HCB je aj pesticíd, ktorý ničí huby, nevyhnutné pre lesnú pôdu a stromy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona