Rakúsky prezidentský kandidát Van der Bellen kritizoval snahy o zákaz burkín

NETKY.SK • 4 September 2016, 17:56 • 2 min
Rakúsky prezidentský kandidát Van der Bellen kritizoval snahy o zákaz burkín

VIEDEŇ - Rakúsky prezidentský kandidát Alexander Van der Bellen označil dnes za absurdné snahy o zákaz nosenia celotelových plaviek nazývaných burkiny.

slovakia

left justify in out

 Informovala o tom agentúra DPA.


"Zákazy burkín považujem za hlúpe," povedal bývalý predseda rakúskej strany Zelených, ktorý vo voľbách kandiduje ako nezávislý.


Súčasne priznal, že v ňom vyvoláva určité obavy nosenie závojov zahaľujúcich tvár. Napriek tomu by v tomto smere nepresadzoval zákonné reštrikcie.


Van der Bellenov súper v prezidentských voľbách - kandidát pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer - v auguste vyzval na zavedenie zákazu nosenia buriek, ktorými si niektoré moslimky zahaľujú celé telo vrátane tváre.


V májovom druhom kole prezidentských volieb veľmi tesne zvíťazil Van der Bellen. Voľby sa však 2. októbra budú opakovať pre nezrovnalosti pri zratúvaní hlasov. Prieskumy pred opakovaným druhým kolom favorizujú Norberta Hofera, ktorý má pre svojím súperom päťpercentný náskok.


Diskusiu okolo celotelových plaviek vyvolali počas tohtoročnej letnej sezóny zákazy ich nosenia, ktoré zaviedli desiatky francúzskych miest a obcí. Dôvodom boli obavy o bezpečnosť po sérii teroristických útokov v krajine. Zákaz burkín podporil aj bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa v budúcoročných voľbách bude ako kandidát pravice opätovne uchádzať o najvyššiu funkciu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies