Rakúsky prezident vyzval mládež na budovanie silnej Európy

NETKY.SK • 14 Február 2017, 14:00 • 2 min
Rakúsky prezident vyzval mládež na budovanie silnej Európy

ŠTRASBURG – Dôveru v silnú Európu založenú na slobode, rovnosti, bratskosti a solidarite vyjadril dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. Európsku úniu označil za skvelé spoločenstvo, ktoré môže byť príkladom pre celý svet.

slovakia

left justify in out

"My, tu, spoločne rozhodujeme o tom, kam sa bude uberať Európa a aká bude. Ja verím v silnú Európu s hodnotami ako solidarita, bratstvo, rovnosť, kde sú klimatické zmeny brané vážne," uviedol Van der Bellen.

 

V prejave kritizoval tretie štáty, ktoré sa pokúšajú naštrbiť jednotu Únie. "Treba sa zmieriť s tým, že tretie štáty môžu narúšať jednotu EÚ. Jeden štát je ale pri rokovaní s tretím štátom slabší než celá EÚ," vyhlásil rakúsky prezident.

 

Podľa Bellena je možné zosúladiť lásku k vlastnému štátu a EÚ a rovnako ochraňovať vlastné záujmy a rešpektovať aj záujmy ostatných. Sám vyrozprával svoj životný príbeh – jeho matka bola Estónka a otec Rus s koreňmi v Holandsku. "Etnicky som Rakúšan, ale tiež som synom Európy," zhrnul svoj príbeh do jednej vety, prirovnajúc ho k pestrosti Únie.

 

Počas prejavu opakovane označil Európsku úniu za úspešný projekt a "výkvet európskej civilizácie". Európskym politikom odkázal, že počas predvolebnej kampane vyjadroval jasne proeurópske názory, čím ukázal, že s týmito názormi je možné vyhrať voľby.

 

"Na budovaní Európy musíme pracovať. Naša Európa je ešte nedokončená a zraniteľná," vyhlásil rakúsky prezident. Vrátil sa k svojmu inauguračnému prejavu a obrátil sa na mládež: "Potrebujeme váš elán, nadšenie, niekedy aj rešpekt. Spolu dokážeme čeliť hrozbám."

 

Na konci prejavu rakúska hlava štátu vyzvala ľudí na optimizmus a kladné vnímanie EÚ. Slávnostnú reč uzavrel prednesením úryvku z básne. Europoslanci na jeho prejav zareagovali potleskom v stoji.

 

Van der Bellen si zvolil za miesto svojej prvej zahraničnej návštevy Brusel a Štrasburg. V príhovore povedal, že prvýkrát chcel v zahraničí vystúpiť práve na pôde EP, aby sa takto mohol prihovoriť občanom EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona