Rakúsky prezident Heinz Fischer ukončil svoj úrad, nástupcu zatiaľ nemá

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 13:02 • 2 min
Rakúsky prezident Heinz Fischer ukončil svoj úrad, nástupcu zatiaľ nemá

VIEDEŇ - Heinz Fischer ukončil dnes svoje druhé funkčné obdobie na poste rakúskeho prezidenta, avšak bez toho, aby jeho nasledovateľ v najvyššom úrade štátu vzhľadom na zistené nezrovnalosti v májových prezidentských voľbách zložil slávnostný sľub. Oznámila to agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatsedemročný sociálny demokrat Fischer vo svojom rozlúčkovom prejave v parlamente vyzval na pokračovanie boja pri populizmu a xenofóbii. "Naša migračná politika musí mať atribúty racionality i ľudskosti. Ani bez jedného z týchto atribútov by táto politika nebola dostačujúca," vyhlásil odchádzajúci prezident. Fischer sa stal prezidentom Rakúska v roku 2004; predtým slúžil ako minister pre vedu a predseda národnej rady.

 

Ústavný súd minulý týždeň anuloval výsledky druhého kola volieb novej rakúskej hlavy štátu, v ktorých pred dlhoročným krajne pravicovým poslancom parlamentu Norbertom Hoferom tesne zvíťazil bývalý líder Zelených Alexander Van der Bellen.

 

Súd uznal tvrdenia Hoferovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), že hlasovacie lístky boli zrátané predčasne a bez náležitého dohľadu, hoci dôkazy o priamom volebnom podvode potvrdené neboli.

 

Do náhradných prezidentských volieb stanovených na 2. októbra a inaugurácie novej hlavy štátu sa prezidentských kompetencií ujmú traja predsedovia rakúskeho parlamentu vrátane Hofera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies