Rakúsky pediater Hans Asperger podporoval nacistický program, tvrdí nová štúdia

NETKY.SK • 20 Apríl 2018, 09:07 • 2 min
Rakúsky pediater Hans Asperger podporoval nacistický program, tvrdí nová štúdia

VIEDEŇ - Rakúsky pediater Hans Asperger, podľa ktorého je pomenovaná jedna z foriem autizmu, zohral počas nacistickej éry úlohu pri vraždách zdravotne postihnutých detí.

slovakia

left justify in out

Vo svojej vo štvrtok zverejnenej štúdii to tvrdí viedenský historik Herwig Czech.

 

Asperger podľa neho odporučil dve postihnuté dievčatá do neslávne známej viedenskej kliniky Am Spiegelgrund, kde boli zavraždené spolu s ďalšími takmer 800 deťmi v rámci takzvaného eutanáziového programu nacistov. Czech sa tak snaží vyvrátiť rozšírený mýtus, že tento lekár bol odporcom národného socializmu.

 

Asperger zohral nepriamu úlohu aj pri posielaní iných detí na smrť, keďže bol členom lekárskej komisie, ktorá rozhodovala, koho zmienená klinika prijme. Czech uviedol, že Asperger nebol kľúčovou postavou eutanáziového programu, ale konal oportunisticky.

 

"Táto štúdia je o niekom, kto je oslavovaný takmer ako člen odboja a kto na základe historických prameňov nezodpovedá svojmu obrazu," tvrdí Czech.

 

Termín Aspergerov syndróm bol zavedený do praxe v roku 1981, rok po úmrtí tohto pediatra. Dlho panovalo presvedčenie, že Hans Asperger chránil deti pred eutanáziou, pretože vyzýval na integráciu "komplikovaných" detí do spoločnosti.

 

"Hovorieval, že jeho svetonázor sa príliš nelíši od toho, ktorý mali národní socialisti," tvrdí Czech. Napriek tomu, že Asperger nebol členom nacistickej strany, podal si prihlášku do Nemeckého národnosocialistického lekárskeho združenia (NSDÄB).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies