Rakúsky parlament schválil sporný "bezpečnostný balík"

NETKY.SK • 21 Apríl 2018, 07:32 • 2 min
Rakúsky parlament schválil sporný "bezpečnostný balík"

VIEDEŇ - Rakúsky parlament schválil v piatok súbor opatrení, ktoré výrazne rozšíria právomoci polície v oblasti sledovania obyvateľov. Poslanci konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktoré tvoria súčasnú spolkovú vládu, zahlasovali za tzv. bezpečnostný balík i napriek ostrej kritike, uviedli rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia (ORF) na svojich internetových stránkach.

slovakia

left justify in out

Na základe schválených legislatívnych zmien získa polícia prístup k väčšine monitorovacích kamier vo verejných priestoroch a v závažných prípadoch aj k obsahu komunikácie prostredníctvom nástrojov, ako sú WhatsApp alebo Skype. Sledovanie šifrovanej elektronickej komunikácie má zabezpečiť špionážny softvér, označovaný ako "spolkový trójsky kôň".

 

V Rakúsku zároveň prestane byť dovolené používanie mobilných telefónov s anonymnými SIM kartami na kredit, informovali ORF a tlačová agentúra APA.

 

Ďalšou súčasťou balíka je možnosť nariadiť poskytovateľom telekomunikačných služieb uchovávanie údajov o užívateľoch. Rakúske orgány tiež budú môcť jednoduchšie zhabať listy a balíky v prípadoch, keď sa podozrivý nenachádza vo väzbe.

 

Piatkovému schváleniu v parlamente predchádzala vášnivá debata, v ktorej opozičné strany varovali pred vytváraním "policajného štátu". Rakúski ministri vnútra a spravodlivosti Herbert Kickl a Josef Moser už dávnejšie vyhlásili, že tieto opatrenia nevyústia do masového sledovania, je však potrebné reagovať na vývoj terorizmu a závažnej trestnej činnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies