Rakúsky minister vnútra Sobotka rokuje vo Varšave o utečencoch

NETKY.SK • 21 November 2016, 17:46 • 2 min
Rakúsky minister vnútra Sobotka rokuje vo Varšave o utečencoch

VARŠAVA/VIEDEŇ - Rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka dnes počas návštevy Varšavy ocenil pripravenosť tamojšej vlády spolupracovať v otázkach týkajúcich sa utečencov.

slovakia

left justify in out

Sobotka pred novinármi vyhlásil, že sa žiadna vláda "natrvalo" nemôže "vykúpiť" spod prerozdelenia utečencov v rámci Európskej únie. Súčasne žiadal o personálne posilnenie agentúry Frontex, ktorej sídlom je práve Varšava.

 

Poľsko spoločne s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky vrátane Slovenska trvá na tom, že prerozdeľovanie utečencov v rámci Únie je možné iba na dobrovoľnej báze, a nie na základe kvót stanovených Bruselom.

 

Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak argumentoval v tejto súvislosti aj faktom, že jeho krajina prijala milión ľudí na úteku z Ukrajiny, čo preťažilo jej sociálny systém. Navyše by EÚ, ako povedal podľa tlačovej agentúry APA, mala aplikovať tzv. austrálsky model preferovaný aj šéfom rakúskej diplomacie Sebastianom Kurzom, ktorý by predpokladal umiestnenie žiadateľov o azyl na ostrovoch ďaleko od pevniny.

 

Väčšina Ukrajincov je podľa poľských oficiálnych zdrojov v Poľsku s pracovným vízom, pričom o azyl požiadalo v tomto roku v krajine iba 10.132 ľudí, z toho 1167 občanov Ukrajiny.

 

Rakúsky minister v tejto súvislosti ocenil poľského rezortného kolegu a spoluprácu poľských úradov s Frontexom. Navyše zdôraznil, že Varšava doteraz neodmietla prijať späť na základe dublinských kritérií ani jedinú osobu vracanú z Rakúska, pretože vstúpila na územie Únie po prvý raz v Poľsku.

 

Sobotka, ktorý navštívil i varšavské sídlo Frontexu, však poznamenal, že napríklad finančná pomoc ako náhrada za prijatie utečencov - ako to predpokladá návrh pružnej solidarity krajín V4 - nepovažuje za "sympatické riešenie. To natrvalo nebude možné," dodal ešte pred popoludňajším rozšírením rokovaním za účasti predstaviteľov krajín V4 a ďalších východoeurópskych štátov. Zároveň naznačil, že by v tejto otázke rád pôsobil ako sprostredkovateľ medzi zástancami rôznych názorov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies