Rakúsky minister: Prísne opatrenia môžu pomôcť vyriešiť problémy s utečencami

NETKY.SK • 6 Marec 2016, 09:09 • 2 min
Rakúsky minister: Prísne opatrenia môžu pomôcť vyriešiť problémy s utečencami

VIEDEŇ - Členské krajiny Európskej únie, ktoré sa zdráhajú prijať utečencov, ich nezačnú prijímať, ak sa ich prílev radikálne neobmedzí, povedal tlačovej agentúre DPA rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz.

slovakia

left justify in out

V rozhovore, ktorý agentúre poskytol pred pondelňajším summitom EÚ a Turecka k utečeneckej kríze, zdôraznil, že "počet utečencov prichádzajúcich do Európy by sa veľmi rýchlo znížil, ak by sme tých ľudí zastavili v Grécku".

 

Konzervatívny rakúsky minister v rozhovore obhajoval prísnu pohraničnú politiku svojej krajiny a balkánskych štátov, v dôsledku ktorej uviazli utečenci v Grécku.

 

Kurz povedal, že ho povzbudila výzva predsedu Európskej rady Donalda Tuska adresovaná potenciálnym ekonomickým migrantom, aby zostali doma, a tiež nedávne vyjadrenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, v ktorom sa vyslovila proti pohybu utečencov po balkánskej trase z Grécka do západnej Európy.

 

"Takéto prístupy nás konečne posúvajú správnym smerom," povedal Kurz pre DPA.

 

"V strednodobom termíne by krajiny, ktoré sú v súčasnosti proti prerozdeľovaniu utečencov, mohli byť pripravené na ich prijatie," pokračoval. "Avšak takéto rozdeľovanie nie je reálne, kým bude ich prílev taký vysoký a kým sú si krajiny vedomé toho, že takáto politika (posúvania migrantov ďalej) vyústi v príchod stále ďalších migrantov," dodal.

 

Kurz odmietol obavy, že rakúske hraničné obmedzenia a opatrenia, ktoré prijali balkánske krajiny, vyvolali v Grécku humanitárnu krízu.

 

"Pravdou je, že v Grécku je teraz iba 25.000 utečencov. To je približne štvrtina toho, koľko je ich v Rakúsku," povedal.

 

Rakúsko vlani prijalo 90.000 utečencov, ale svoj prístup v uplynulých mesiacoch zmenilo s odôvodnením, že keď chýba hmatateľná celoúniová politika prerozdeľovania utečencov, sú potrebné opatrenia na štátnych hraniciach jednotlivých krajín.

 

V súvislosti s nadchádzajúcim summitom Kurz vyjadril nádej, že prílev migrantov z Grécka sa podarí zastaviť. V balíčku opatrení Európskej únie na riešenie problému by podľa jeho slov mala byť aj spolupráca s Tureckom a pomoc sýrskym utečencom na Blízkom východe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona