Rakúsky minister Mitterlehner odvolal svoje výhrady voči CETA

NETKY.SK • 17 Október 2016, 16:00 • 2 min
Rakúsky minister Mitterlehner odvolal svoje výhrady voči CETA

VIEDEŇ - Rakúsky spolkový minister hospodárstva Reinhold Mitterlehner, ktorý je aj vicekancelár, odvolal svoje výhrady voči dohode o zóne voľného obchodu medzi EÚ a Kanadou, známou pod skratkou CETA. Predniesol ich na konferencii hajtmanov rakúskych spolkových krajín ešte 11. mája tohto roku.

slovakia

left justify in out

Teraz v liste spolkovým krajinám píše, že „na základe hotovej zmluvy ako aj jej spoločného záväzného právneho výkladu o jej chápaní“, boli jeho vtedajšie námietky odstránené.

 

Minister datoval svoj list 14. októbrom. CETA v ňom charakterizuje ako vyváženú a jej ratifikácia v rakúskom parlamente by mala byť zabezpečená. V dohode sa zaručilo, že štát bude môcť regulovať normy kvality.

 

Namiesto arbitráže zverenej súkromným sudcom sa vytvorí systém investičných súdov, ktoré budú rozhodovať výhradách proti sporným investíciám. „Okrem toho sú prípady, o ktorých bude príslušný súd rozhodovať, výrazne obmedzené – na beznáhradové vyvlastnenie, protiprávne konanie alebo zámerné diskriminovanie kanadských investorov." Nové arbitrážne súdy začnú pôsobiť až po ratifikovaní dohody vo všetkých národných parlamentoch.

 

Minister Mitterlehner napokon konštatoval, že CETA ako celok je dobrou a spravodlivou dohodou, ktorá pomôže oživiť obchod a zabezpečí pracovné miesta.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies