Rakúsky Mengele: Na chovancoch sirotinca vykonávali lekárske experimenty

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 19:03 • 2 min
Rakúsky Mengele: Na chovancoch sirotinca vykonávali lekárske experimenty

VIEDEŇ - Stovky rakúskych občanov vrátane detí boli v rámci lekárskeho experimentu v 50. a 60. rokoch 20. storočia účelovo infikované parazitom, ktorý spôsobuje maláriu. Išlo o súčasť výskumu nového lieku proti syfilisu, a to napriek tomu, že v tom čase bol už dlho dostupný penicilín.

slovakia

left justify in out

Zistenia o kontroverzných metódach vyplývajú z vyšetrovania odbornej komisie, ktorú dnes citovala agentúra AP. Komisia preveruje obvinenia podané bývalými chovancami bližšie nešpecifikovaného štátneho sirotinca, v ktorom sa vykonávali tieto nehumánne experimenty. Predseda komisie Gernot Heiss pre televíziu ORF potvrdil, že obeťami je 230 osôb vrátane niekoľkých maloletých detí. Pokusy prebiehali v rokoch 1951-1969.

 

Injekcie zvyčajne spôsobovali obetiam dvojtýždňové horúčky s výškou 42 stupňov Celzia, ktoré mali podľa výskumníkov zahubiť baktérie syfilisu. Dôsledky pokusov sa u testovaných ľudí prejavovali ďalšie desaťročia v podobe horúčkových záchvatov. Či pri pokusoch niekto zomrel, vyšetrovatelia nezverejnili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies