Rakúsky kancelár prirovnal Orbánovu utečeneckú politiku k holokaustu

NETKY.SK • 12 September 2015, 12:49 • 2 min
Rakúsky kancelár prirovnal Orbánovu utečeneckú politiku k holokaustu

BERLÍN/HILDESHEIM - Rakúsky kancelár Werner Faymann prirovnal postup maďarského premiéra Viktora Orbána v utečeneckej kríze k nacistickej rasovej politike, napísala dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Rozdeľovať ľudské práva podľa náboženstiev je neprijateľné," povedal Faymann pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel. "Strčiť utečencov do vlakov s presvedčením, že pocestujú niekde úplne inde, to vyvoláva spomienky na najtemnejšie časy nášho kontinentu."

 

Faymann nadhodil aj otázku finančných sankcií pre štáty Európy ako Maďarsko, ktoré budú odmietať kvóty pre rozdelenie utečencov v únii. "Na zvládnutie pohybu utečencov potrebujeme tresty proti tým, ktorí sa prehrešia voči solidárnosti," vyhlásil šéf rakúskych sociálnych demokratov. Ako príklad spomenul krátenie prostriedkov zo štrukturálnych fondov, z ktorých majú prospech najmä východné štáty EÚ, uvádza DPA. Agentúra pripomína, že systém kvót by mohol byť v únii presadený aj kvalifikovanou väčšinou.

 

Orbánov kurz v utečeneckej kríze dnes ostro kritizoval aj nemecký vicekancelár a predseda nemeckých sociálnych demokratov Sigmar Gabriel. "Je povinný dodržiavať európske právo a musí politickým väzňom poskytnúť ochranu," citovala ho DPA. "Nemôže utečencov jednoducho nechať v takých zlých podmienkach a odsunúť ich späť," vyhlásil Gabriel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies