Rakúsky kancelár: Odchod z Európskej únie bude pre Britániu drahou záležitosťou

NETKY.SK • 23 Február 2017, 16:26 • 2 min
Rakúsky kancelár: Odchod z Európskej únie bude pre Britániu drahou záležitosťou

VIEDEŇ - Odchod Británie z Európskej únie bude pre ostrovnú krajinu drahou záležitosťou. Povedal to dnes rakúsky kancelár Christian Kern, ktorý sa tak pripojil k názoru predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Zvýšil tak tlak na britskú vládu krátko pred plánovaným začiatkom rokovaní medzi Londýnom a Bruselom.

slovakia

left justify in out

"Je jednoznačné, že pôjde o drahú záležitosť," povedal Kern vo Viedni v rozhovore pre agentúru Bloomberg. Ako dodal, je tu príliš veľa finančných záväzkov.

Kernove vyhlásenie prišlo krátko po tom, ako Juncker tento týždeň uviedol, že Británia bude musieť počítať s "mastným účtom". Ten sa odhaduje približne na 60 miliárd eur. Britský minister obchodu Liam Fox to však označil za "absurdné".

 

Oficiálne ani jedna zo strán konečný účet za odchod Británie z Európskej únie nezverejnila. Tento takzvaný "rozvodový účet" bude súčasťou rokovaní medzi zástupcami Británie a Európskej únie po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová iniciuje článok 50 Lisabonskej zmluvy. To by sa podľa jej slov malo stať do konca marca.

 

Podľa Kerna budú rozhovory dlhé a "nebudú jednoduché, určite nie také jednoduché, ako si Briti predstavujú". Ako dodal, Európska únia by Britániu nemala hneď trestať, faktom však je, že člen EÚ musí byť na tom lepšie než krajina mimo bloku.

 

Britská vláda naznačila, že ak sa jej nepodarí dosiahnuť uspokojivú dohodu, nevylučuje, že výrazne zníži firemné dane s cieľom prilákať spoločnosti na britský trh. To je podľa Kerna znepokojujúce vyhlásenie. Ako totiž dodal, bez ohľadu na brexit bude potrebná väčšia diskusia o daniach v rámci EÚ, ktorej cieľom by malo byť získať od veľkých koncernov viac peňazí.

 

"Veľké spoločnosti ako Google či Starbucks majú len v Rakúsku obrovské zisky, pričom na daniach zaplatia iba zlomok," povedal rakúsky kancelár.

 

"Hociktorý stánok na predaj párkov či kaviareň zaplatia v Rakúsku na daniach viac než taký Google a toto Rakúšania nemienia akceptovať," dodal Kern.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies