Rakúsky kancelár Kurz čelí obvineniam z úplatkárstva a ovplyvňovania verejnej mienky!

NETKY.SK • 8 Október 2021, 08:41 • 2 min
Rakúsky kancelár Kurz čelí obvineniam z úplatkárstva a ovplyvňovania verejnej mienky!

VIEDEŇ - Opozícia vládu varuje, že ak Sebastian Kurz neodstúpi z funkcie kancelára, podajú spoločný návrh na vyslovenie nedôvery vláde.

slovakia

left justify in out

Rakúska protikorupčná prokuratúra (WKStA) v stredu popoludní potvrdila, že pre podozrenia zo sprenevery a úplatkárstva vedie vyšetrovanie voči kancelárovi Sebastianovi Kurzovi, ako aj deviatim ďalším obvineným a trom združeniam. Informovala o tom agentúra APA.

 

Manipulácia predvolebných prieskumov

V stredu vyšetrovatelia obsadili sídlo vládnucej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), úrad kancelára Kurza a dve ministerstvá. Dôvodom sú obvinenia, že verejné peniaze boli prostredníctvom korupčných zmlúv použité na zaistenie pozitívneho obrazu ÖVP v bulvárnych novinách.

 

img

 

Prieskumy v prospech ÖVP boli údajne fingovane účtované ako výdavky na štúdie ministerstva financií a zverejnené v denníku Österreich. Takisto mala byť uzatvorená dohoda o zverejňovaní inzerátov v súvislosti s prieskumami

 

V rokoch 2016 - 2018 boli "zdroje z ministerstva financií použité na financovanie čiastočne zmanipulovaných prieskumov, ktoré slúžili výlučne politickému záujmu strany a jej vrcholných funkcionárov", uvádza WKStA.

 

img

 

Kurza je vyšetrovaný aj pre krivú výpoveď pred parlamentným výborom v kauze  Ibiza , v ktorom figuroval a bol odsúdený bývalý vicekancelár  Heinz Christian Strache za úplatkárstvo. Ten vytvorili opozičné strany s cieľom preskúmať možné korupčné správanie za čias bývalej koalície Kurzovej ÖVP s FPÖ po tom, ako sa prevalil škandál z roku 2019

 

Funkcie sa vzdať odmieta

Rakúsky kancelár je napriek podozreniam z korupcie a prebiehajúcemu vyšetrovaniu odhodlaný zostať vo funkcii a pokračovať v koaličnej vláde svojej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených. Zároveň odmietol všetky obvinenia. 

 

Poznamenal, že ďalší vývoj bude závisieť aj od postoja Zelených. "Ak Zelení nechcú pokračovať v tejto spolupráci a chcú v parlamente hľadať väčšinu s inými, bude potrebné sa s tým zmieriť," poznamenal Kurz pred stretnutím s prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

 

 

 

Uistil však, že ÖVP chce pokračovať vo vláde a bude robiť všetko pre stabilitu v krajine. Ministri za ÖVP vyhlásili, že vo vláde zostanú len pod vedením Kurza

 

Zelení zatiaľ neohlásili konkrétne kroky. Ich šéf Werner Kogler však v príspevku na Twitteri uviedol, že vyšetrovanie pre podozrenia z korupcie týkajúce sa Kurza a jeho najbližších spolupracovníkov predstavuje "novú dimenziu".

 

img

 

"Nemôžeme sa vrátiť k bežnému programu. Kancelárova schopnosť konať je totiž z tohto hľadiska otázna," tvrdí Kogler. "Musíme zabezpečiť poriadok a stabilitu," dodal a vyzval na dôkladné objasnenie obvinení.

 

Demonštrácia pred sídlom ÖVP

Stovky demonštrantov žiadali vo štvrtok večer pred centrálou Rakúskej ľudovej strany odstúpenie Sebastiana Kurza a protestovali proti pokračovaniu jeho vlády. Informovala o tom agentúra APA.

 

Podľa nezávislej organizácie Socialistická mládež Rakúska (SJ), ktorá bola jedným zo spoluorganizátorov protestu, prišlo pred sídlo Kurzovej ÖVP protestovať 7 000 ľudí. Polícia ich počet odhadla - prinajmenšom na začiatku - na 1 000 až 1 200.

 

 

Predseda mládežníckej organizácie SJ Paul Stich avizoval, že do mimoriadneho zasadnutia Národnej rady, ktoré je naplánované na utorok, sa uskutoční niekoľko ďalších podobných protestných akcií.

 

Demisiu kancelára Kurza v súvislosti s vyšetrovaním podozrení zo sprenevery a úplatkárstva, ktoré v stredu oznámila tamojšia protikorupčná prokuratúra (WKStA), požadujú i rakúske opozičné strany. Varovali, že ak kancelár z funkcie neodstúpi, podajú spoločný návrh na vyslovenie nedôvery vláde.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona