Rakúsky kancelár Kern: Zvolenie Trumpa bol akýsi "budíček"

NETKY.SK • 13 November 2016, 15:22 • 2 min
Rakúsky kancelár Kern: Zvolenie Trumpa bol akýsi "budíček"

VIEDEŇ - Zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA označil rakúsky spolkový kancelár Christian Kern za akýsi "budíček". Podľa jeho názoru bude mať tento volebný výsledok ďalekosiahle dopady, niektoré ani ešte nemožno odhadnúť. Trump však mnohé zmení v bezpečnostnej, hospodárskej a ekologickej politike, a to v náš neprospech.

slovakia

left justify in out

Je problémom, že avizoval odstúpenie od parížskej dohody o ochrane ovzdušia, povedal Kern v rozhovore pre denník Österreich.

 

Negatívne by sa rakúskeho exportu mohla dotknúť prípadná izolacionistická Trumpova obchodná politika, aj keď rezignáciu na dohodu TTIP považuje Kern za aspoň čosi pozitívne. Európu však čaká viac zodpovednosti, pretože USA, ako to už deklarovali aj skôr, nechcú viac robiť svetového policajta, vyplynulo z Kernových slov.

 

Na otázku, ako si vysvetľuje Trumpov volebný triumf, Kern uviedol, že je obdivuhodné, že ho nevolili iba tí, ktorí najviac doplatili na prejavy hospodárskej krízy, ale aj stredná vrstva, ktorá tak dala najavo svoju frustráciu z elít.

Na poznámku, že podobne ako v Rakúsku aj v USA patrila medzi dominantné predvolebné témy problematika migrácie, Kern reagoval slovami, že ide o "reálne problémy a nálady, ktoré produkujú. Potrebujeme jasný jazyk a zrozumiteľné rozhodnutia, žiadne banalizovanie a ignoráciu. Preto napríklad hovorím, že musíme prerušiť prístupové rokovania s Tureckom. Každý občan vie, čo sa tam deje, napriek tomu EÚ formálne rokuje ďalej. Tak sa prichádza o dôveru ľudí. To treba zmeniť. Napodobňovať Trumpa je chyba, ale mnohé problémy pomenoval správne, aj keď na ne poskytol mylné odpovede. Trump a európski pravicoví demagógovia chcú požiar hasiť benzínom," vyhlásil v rozhovore rakúsky spolkový kancelár.

 

Podľa jeho názoru alpská republika nepotrebuje v blížiacich sa opakovaných prezidentských voľbách výsledok podobný tomu v zámorí. Politika tu musí byť pre ľudí, kúzelnícke triky a senzácie v nej neslobodno očakávať. Výzvy nie sú jednoduché, ale riešiteľné, dodal Christian Kern.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies