Rakúsky kancelár Kern prijal vo Viedni predstaviteľov islamskej komunity

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 06:35 • 2 min
Rakúsky kancelár Kern prijal vo Viedni predstaviteľov islamskej komunity

VIEDEŇ - Rakúsky kancelár Christian Kern prijal dnes vo Viedni predstaviteľov tamojšej islamskej komunity. Po schôdzke avizoval, že podobné stretnutia budú pokračovať, informovala agentúra APA.

slovakia

left justify in out

"Budeme pokračovať v dialógu," konštatoval Kern a dodal, že jednou z významných tém rozhovorov bude deradikalizácia. Aj keď sa v tejto oblasti už niečo urobilo, budem treba ešte vyvinúť väčšie úsilie, zdôraznil.

 

Podľa Kerna si všetci zainteresovaní v Rakúsku uvedomujú spoločnú zodpovednosť za bezpečnosť, demokraciu a humánne zásady. Dnešné stretnutie charakterizovalo vzájomné porozumenie. Neadekvátne konanie jednotlivcov sa musí prísne trestať, naznačil kancelár, aj keď sa súčasne vyslovil proti zovšeobecňovaniu.

 

Kern vyzdvihol, že islamské organizácie majú teraz za úlohu dať jasne najavo tieto priority aj vo svojich radoch, čo osobitne platí v súvislosti s ich zodpovednosťou v prípade členov, ktorí vybočia z rámca. Kancelár sa ostro ohradil proti štvaniu na sociálnych sieťach alebo vyzývaniu na sledovanie, o čom hovoril už aj s ministrom spravodlivosti. Pre prípady, v ktorých by došlo k použitiu násilia alebo poškodeniu cudzieho majetku, však úrady nebudú mať porozumenie.

 

Na margo otázky sprísnenia predpisov v súvislosti s demonštráciami Kern uviedol, že si to vyžaduje veľmi citlivý prístup vzhľadom na garantované právo na zhromažďovanie. Zároveň poznamenal, že nie je možné prijať osobitné normy pre občanov s tureckými koreňmi.

 

Najvyšší predstaviteľ islamskej komunity v Rakúsku, teológ Ibrahim Olgun, vyjadril po stretnutí pripravenosť na spoluprácu, a to aj v oblasti deradikalizácie. Jeho organizácia nikdy nebude akceptovať použitie násilia alebo neohlásené demonštrácie, vyhlásil a súčasne vyjadril znepokojenie z útokov na niektoré gastronomické podniky v rakúskej metropole. Olgun za svoju organizáciu IGGiÖ ubezpečil, že sa nepodieľala na organizácii nedávnych spontánnych demonštrácií vo Viedni.

 

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz si dnes predvolal tureckého veľvyslanca vo Viedni, aby ho oboznámil o vývoji v Turecku po minulotýždňovom pokuse o prevrat. Podľa Kurzovho vyjadrenia pre rozhlasovú stanicu Ö1 má rezort rakúskej diplomacie indície, že neohlásené demonštrácie na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktoré sa cez víkend uskutočnili vo Viedni, boli riadené "priamo z Turecka". Takýto postup je podľa neho neprípustný a rakúska vláda bude proti nemu protestovať.

 

Podľa vyhlásenia veľvyslanca Mehmeta Hasana Gögüša, ktoré prevzala televízia ORF z denníka Wiener Zeitung, je kritika ohľadne reakcie Ankary na nevydarený pokus o prevrat "zaujatá a nespravodlivá" a mohla by byť chápaná aj ako "podpora pučistov". Potvrdil pritom postoj tureckej vlády, že za pokusom o puč stojí "teroristická organizácia (kazateľa v exile) Fethullaha Gülena".

 

Pre Gögüša je tiež "ťažko pochopiteľné, prečo vyvolali nevôľu demonštrácie (tureckej komunity) vo Viedni na podporu demokratického odporu obyvateľov Turecka". "Ak vyjdú do ulíc ľudia, ktorí vidia v televízii svojich príbuzných a susedov medzi tankami, aby sa zasadili za demokraciu, tak je to chvályhodné konanie," vyjadril sa veľvyslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona