Rakúsky kancelár i maďarský premiér vylúčili referendum o členstve v EÚ

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 19:36 • 2 min
Rakúsky kancelár i maďarský premiér vylúčili referendum o členstve v EÚ

BRUSEL - Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern i maďarský premiér Viktor Orbán dnes po skončení summitu Európskej únie v Bruseli vylúčili konanie referend o členstve v únii vo svojich krajinách. Informovali o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF a tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

"Maďarsko je členom Európskej únie. Podobná iniciatíva nie je na stole, dokonca aj radikálna pravica zmenila svoj postoj," uviedol Orbán. Zdôraznil však, že na jeho postoji v otázke migrácie sa nič nezmenilo a že na jeseň sa v Maďarsku uskutoční referendum o postoji k Bruselom navrhovaným záväzným kvótam na prerozdelenie utečencov.

 

Predseda maďarskej vlády, ktorý je známy kritikou Bruselu, bol však tentoraz zdržanlivý aj v kritike Európskej komisie. Na otázku, či by mali výsledky britského referenda mať i personálne dôsledky, reagoval slovami, že by bolo teraz veľmi jednoduché útočiť na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. "My to však neurobíme," poznamenal. Orbán však dal jasne najavo, že podľa jeho názoru by rokovania o vystúpení Británie z Európskej únie mala viesť Európska rada, a nie Európska komisia.

 

Rakúsky spolkový kancelár Christian Kern konštatoval, že Rakúsko podobnému plebiscitu nevystavia. Podľa jeho slov stavia skôr na politické vedenie a analýzu, či členstvo v únii krajine čosi prináša. Aj v kruhu 27 európskych lídrov panovala podľa jeho slov zhoda na tom, že sa treba koncentrovať na pragmatické, konkrétne riešenia, pričom v centre pozornosti by mali byť bezpečnosť a migrácia na strane jednej, respektíve pracovné príležitosti, trh práce a hospodársky rast na strane druhej.

 

Už na septembrovom summite únie v Bratislave by rakúsky kancelár privítal konkrétnu podobu balíka opatrení v sfére migrácie. Momentálne nie je vhodný čas na diskusiu o veľkých reformách, obrovských víziách a novom začiatku, podčiarkol šéf rakúskej spolkovej vlády a dodal, že teraz ide o každodenné problémy, obavy súvisiace s klesajúcou životnou úrovňou, ktorú nepociťujú iba elity, ale aj tvrdo pracujúci ľudia. Migračná kríza nie je určujúcou témou iba v oblastiach ňou zasiahnutých, poznamenal Kern.

 

Rakúsky kancelár vyzdvihol význam ochrany vonkajších hraníc únie a plánovanú pomoc severnej Afrike podľa príkladu niekdajšieho Marshallovho plánu. Cieľom je aj spracovanie žiadostí o azyl priamo na mieste. Ak sa nedokážeme postarať o ľudí na úteku priamo na mieste, ale až na Brenneri, bude z toho veľmi ťažká situácia, vyhlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona