Rakúsky exminister vnútra, bývalý europoslanec Strasser je už vo väzbe

NETKY.SK • 13 November 2014, 19:15 • 2 min
Rakúsky exminister vnútra, bývalý europoslanec Strasser je už vo väzbe

VIEDEŇ - Niekdajší rakúsky minister vnútra, bývalý europoslanec Ernst Strasser, ktorého zodpovednosť v afére odhalenej britskými žurnalistami potvrdil v októbri rakúsky najvyšší súd, nastúpil dnes do výkonu trestu vo väzenskom zariadení Viedeň-Simmering. Politika, ktorý v roku 2010 "naletel" dvom britským reportérom zo Sunday Times vydávajúcim sa za lobistov, poslala justícia po nedávnom znížení trestnej sadzby na tri roky za mreže.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol dnes s odvolaním sa na Strasserovho právneho zástupcu Thomasa Kralika rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia ORF.
     

Podľa jeho slov chce minister mať celú záležitosť čo najrýchlejšie za sebou, preto sa ani nepokúsil o oddialenie termínu nástupu výkonu trestu.
     

Niekdajšieho vysokopostaveného predstaviteľa rakúskych ľudovcov čaká za mrežami najmenej šesť mesiacov. Až po ich uplynutí bude môcť požiadať o elektronicky kontrolované domáce väzenie.
     

V októbrovom zdôvodnení verdiktu o Strasserovej vine a adekvátneho trestu najvyšší súd konštatoval, že tvrdenie o požadovaní 100.000 eur za nešpecifikované ovplyvnenie legislatívneho procesu v EP sa opiera z veľkej časti o zverejnené video- a audiozáznamy a o správanie obvineného po rokovaniach s údajnými lobistami. Vynesený trest je primeraný, zodpovedá osobe páchateľa, pričom by mal posilniť dôveru v demokratické inštitúcie a potenciálnym páchateľom dať najavo, že ich v prípade podobného správania čakajú postihy.
     

Ani preventívne aspekty všeobecného charakteru však nesmú viesť k vyneseniu rozsudku v neprimeranej výške, konštatoval odvolací senát najvyššieho rakúskeho súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona