Rakúsky Červený kríž očakáva až 1500 utečencov

NETKY.SK • 5 September 2015, 08:01 • 2 min
Rakúsky Červený kríž očakáva až 1500 utečencov

VIEDEŇ - Príchod zhruba 800-1500 ľudí do rakúskeho záchytného utečeneckého tábora v Nickelsdorfe v okrese Neusiedl am See pri hraniciach s Maďarskom očakáva v nasledujúcich niekoľkých hodinách tamojší Červený kríž.

slovakia

left justify in out

"Od úradov sme dostali správy, že môžeme očakávať od 800 do 1500 ľudí," povedal hovorca Červeného kríža v spolkovej krajine Burgenland Thomas Horvath, ktorého dnes citovala agentúra Reuters. "Pripravujeme pre nich postele, prístrešky, potraviny, nápoje, v prípade potreby bude k dispozícii tiež lekárska starostlivosť," dodal.

 

Po piatkovom rozhodnutí maďarskej vlády odviesť všetkých tamojších utečencov uviaznutých na Východnej železničnej stanici v Budapešti a na diaľnici M1 pri meste Zsámbék autobusmi ku hraničnému priechodu s Rakúskom smerujú do Rakúska stovky migrantov z Blízkeho východu a Afriky.

 

Agentúra APA získala dnes okolo 3.30 h nadránom od polície potvrdenie o príchode prvého autobusu ku rakúsko-maďarským hraniciam. Príchod ďalšej skupiny migrantov polícia očakáva zhruba o dve hodiny. Podľa rakúskej stanice ORF autobus dorazil krátko po 3.00 h, pričom tamojšia polícia sa pripravuje na príchod až 3000 ľudí.

 

Podľa reportéra agentúry MTI migranti vystúpili z autobusu a pešo prešli cez hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf do Rakúska, kde ich privítali s potleskom, uvítacími plagátmi a jedlom.

 

Autobus priviezol utečencov zo Zsámbéku, kde sa na diaľnici utáborilo 600-800 migrantov, ktorí sa v piatok vydali z hlavného mesta pešo na 160 kilometrov dlhý pochod po diaľnici M1 smerom ku rakúskym hraniciam.

 

Utečenci pri Zsámbéku neverili polícii, že ich pristavené autobusy skutočne odvezú ku hraniciam a nie do záchytných táborov a preto vyslali iba jeden. Podmienkou bolo, že sa v ňom povezú aj novinári alebo aktivisti, napísala DPA.

Migranti trvali na tom, že začnú nastupovať do ďalších až potom, keď tento prvý skúšobný autobus skutočne dorazí na hraničný priechod.

 

Predstavitelia Rakúska a Nemecka sa vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Maďarsku rozhodli pustiť týchto utečencov do svojich krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona