Rakúsko zrevitalizuje ramená rieky Morava

NETKY.SK • 22 August 2017, 12:09 • 2 min
Rakúsko zrevitalizuje ramená rieky Morava

BRATISLAVA – Rakúsko prepojí viac ako päť kilometrov bočných ramien s riekou Morava, ktorá je prírodnou hranicou medzi Rakúskom a Slovenskom, vďaka rozsiahlemu projektu financovanému z eurofondov.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala Miroslava Plassmann, riaditeľka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko, päť bočných ramien, ktoré boli v minulosti reguláciou oddelené od rieky, sa opäť sprietoční a vytvorí jedinečnú riečnu krajinu. Keďže Morava tvorí hranicu medzi Rakúskom a Slovenskom, všetky kroky bolo potrebné odsúhlasiť na cezhraničnej úrovni.

 

„Potrebná plánovacia a schvaľovacia fáza revitalizácie bola počas posledných mesiacov úspešne ukončená. Realizácii rozsiahlych opatrení nestojí teda už nič v ceste a práce sa môžu začať,“ uviedla vo vyhlásení Plassmann, podľa ktorej WWF Slovensko sa na projekte podieľa komunikačne.

Projekt podporovaný programom EÚ LIFE+ s názvom Revitalizácia dolnej nivy Moravy chce prostredníctvom prepojenia bočných ramien rieke opäť prinavrátiť dynamiku. Z tohto dôvodu budú úplne odstránené alebo čiastočne uvoľnené existujúce regulačné priečne či pozdĺžne stavby, čo prispeje k prepojeniu rieky s priľahlou nivou. Obnovia sa tak nielen lužné lesy a lúky, ale predovšetkým rybia fauna a vodné vtáctvo, ktoré tu opäť nájdu biotopy a hniezdiská.

 

„Rieka Morava a jej charakteristické lužné lesy a lúky tvoria najväčšiu súvislú a ekologicky významnú lužnú krajinu v strednej Európe a považujú sa za vzácny prírodný fenomén,“ vysvetlila Plassmann.

 

Pre lužné lesy a lúky pozdĺž Moravy sú charakteristické pravidelné záplavy. Regulačné opatrenia v minulom storočí podľa nej výrazne ovplyvnili rieku a jej ekologický stav, pričom množstvo ohrozených živočíšnych a rastlinných druhov stratilo svoj prírodný biotop.

Práce na projekte sa začali v pondelok v obci Engelhartstetten, asi päť kilometrov od slovenských hraníc, oproti Devínskej kobyle. Ukončenie je naplánované na február 2018.

 

„Rakúsko sa rozhodlo rieke Morave vrátiť jej prirodzený charakter, pričom rakúske Ministerstvo výstavby na to vyčlenilo okolo dvoch miliónov eur. Veľmi oceňujeme snahu rakúskej strany aktívne chrániť a zveľadiť toto územie. Projekty revitalizácie vodných tokov, odstraňovania bariér na tokoch, obnovy prepojenia riečnych nív a mokradí nemajú za cieľ len chrániť biotopy vzácnych druhov živočíchov a rastlín, ale aj zlepšiť stav krajiny a ochranu pred povodňami. WWF Slovensko plánuje v budúcnosti podporovať viac takýchto iniciatív,” uzavrela Plassmann.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies