Rakúsko zaujalo jasný postoj k ruským diplomatom, toto by nik nečakal!

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 14:42 • 2 min
Rakúsko zaujalo jasný postoj k ruským diplomatom, toto by nik nečakal!

VIEDEŇ – Rakúsko chce zachovať všetky komunikačné kanály s Ruskom. A to aj v prípade, keby sa preukázalo, že za útokom na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru stojí Kremeľ.

slovakia

left justify in out

Rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová informovala, že postoj Rakúska ostáva nezmenený a k žiadnemu vyhosťovaniu ruských diplomatov nedôjde.

 

Krajina sa tak zaradila k menšine členských štátov EÚ, ktorá sa rozhodla nevyhostiť žiadneho ruské diplomata v reakcii na chemický útok na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru, z ktorého Veľká Británia viní Moskvu. Kneisslová v pondelok  obhajovala postoj Viedne a v rozhovore pre APA uviedla, že požaduje „plné objasnenie okolností“. Podotkla však, že aj v prípade, keby sa ukázalo, že Rusko zosnovalo útok v Salisbury, Rakúsko názor nezmení.

 

Za súčasných okolností je podľa nej kľúčové, aby sa udržiavali všetky komunikačné spojenia. A práve v týchto neľahkých časoch musí byť Rakúsko akýmsi sprostredkovateľom a udržiavať dialóg, prehlásila šéfka rezortu, čím poukázala na rakúsku neutralitu.

 

V súčasnosti pristúpilo k vyhosteniu už 18 krajín EÚ, Kanada, Ukrajina a najnovšie aj Austrália. V priebehu včerajšieho dňa sa stranu Veľkej Británie pridali aj Česká republika, Albánsko či Macedónsko, ktoré oznámili, že vyhostia viac ako stovku diplomatov z Ruska a ďalších pracovníkov ruských zastupiteľských úradov. Aký postoj zaujme Slovensko, je zatiaľ predmetom rokovaní. 

 

Hovorca Kremľu spoločný prístup spomínaných krajín označil za chybu a informoval, že Moskva bude reagovať recipročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies