Rakúsko začalo stavať plot na hraniciach so Slovinskom

NETKY.SK • 7 December 2015, 16:39 • 2 min
Rakúsko začalo stavať plot na hraniciach so Slovinskom

VIEDEŇ - Rakúska armáda dnes začala s výstavbou takmer štyri kilometre dlhého plota pozdĺž malého úseku spoločných hraníc so Slovinskom.

slovakia

left justify in out

Plot má podľa rakúskych úradov regulovať tok prichádzajúcich migrantov, ale nie celkom znemožniť ich vstup do krajiny.

 

Rakúsko k takémuto opatreniu pristúpilo napriek tomu, že do krajiny v posledných dňoch prišlo migrantov výrazne menej. Informovala o tom agentúra DPA.

Drôtené oplotenie, ktoré stavajú na oboch stranách hraničného priechodu Spielfeld južne od Grazu, bude dosahovať výšku 2,2 metra a dĺžku necelé štyri kilometre, uviedol dnes hovorca tamojšej polície Leo Josefus. "Umožní nám to nasmerovať ľudí tak, aby (cez hranicu) prechádzali len na jednom mieste," vysvetlil.

 

DPA doplnila, že rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová výstavbu plota avizovala ešte koncom októbra. Tvrdila vtedy, že výstavbou plota sa zvýši bezpečnosť migrantov, otvorene sa však zasadzovala aj za to, aby sa Rakúsko pre týchto ľudí stalo menej atraktívnou destináciou.

 

Počet migrantov smerujúcich do Rakúska a Nemecka cez balkánske krajiny sa od októbra výrazne znížil. Prispeli k tomu najmä opatrenia balkánskych krajín, ktoré sa rozhodli nevpúšťať na svoje územie takzvaných ekonomických migrantov a na svojich hraniciach tiež vybudovali bariéry.

 

Za zníženie počtu prichádzajúcich migrantov môže aj chladnejšie počasie a tiež úsilie tureckých úradov v boji proti pašerákom ľudí, prevážajúcich migrantov do Grécka, doplnila DPA.

 

Hovorca rakúskej polície uviedol, že v priebehu dnešného dňa prišlo do Spielfeldu približne 1200 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona