Rakúsko vrátilo späť do vstupných krajín EÚ vyše 5000 migrantov

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:51 • 2 min
Rakúsko vrátilo späť do vstupných krajín EÚ vyše 5000 migrantov

BAD STAFFELSTEIN - Viac ako 5000 migrantov vrátilo Rakúsko do tých krajín Európskej únie, cez ktoré sa dostali na jeho územie. Uviedla to dnes rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ sa dobre pamätám, z Rakúska sme poslali späť 5000-5500 ľudí, okrem iného predovšetkým do Bulharska a Rumunska," povedala politička, ktorú citovala agentúra Reuters, na schôdzke bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) v Bad Staffelsteine.

 

"Funkčný azylový systém si vyžaduje efektívny systém vracania (ľudí), v tomto smere je stále čo robiť, predovšetkým v súvislosti s krajinami severnej Afriky," uviedla rakúska ministerka. "Pokiaľ prídu utečenci zo Slovinska a Chorvátska do Rakúska a požiadajú o azyl v Rakúsku... vrátime ich späť do Chorvátska a Slovinska," dodala

 

Miklová-Leitnerová sa podľa agentúry Reuters vôbec nezmienila o Maďarsku, ktorého zaobchádzanie s utečencami rakúsky kancelár Werner Faymann nedávno prirovnal k nacistickým deportáciám počas holokaustu.

 

Rakúska polícia podľa Miklovej-Leitnerovej doteraz zatkla 545 pašerákov ľudí a súdy sa v tomto roku pripravujú pravdepodobne až na 2000 procesov s prevádzačmi, čo je dvojnásobok oproti vlaňajšku.

 

Pred troma týždňami Rakúsko a Nemecko prijali rozhodnutie, na základe ktorého dočasne oslobodili ľudí utekajúcich pred vojnovým konfliktom v Sýrii do Európskej únie od pravidiel platných v rámci schengenského priestoru. Podľa nich má utečenca zaregistrovať tá krajina, v ktorej prekročili hranice Európskej únie. Toto rozhodnutie pobúrilo susedné štáty ako Maďarsko, ktoré argumentovalo, že sa tým iba povzbudí príchod ďalších migrantov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies