Rakúsko upraví zákon zavádzajúci minimálnu mzdu i pre slovenských dopravcov

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 13:36 • 2 min
Rakúsko upraví zákon zavádzajúci minimálnu mzdu i pre slovenských dopravcov

BRATISLAVA – Po Francúzsku a Nemecku platí od januára tohto roku aj v Rakúsku zákon, na základe ktorého musia i slovenskí dopravcovia vyplácať vodičom jazdiacim po území tohto štátu tamojšiu minimálnu mzdu. Slovenským dopravným spoločnostiam to prinieslo vyššie mzdové náklady a aj viac administratívy pri registrácii vodičov.

slovakia

left justify in out

Aktuálne však podľa štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka pripravilo Rakúsko zmeny v tomto zákone, ktorý má podľa nášho suseda potlačiť mzdový damping. "Kompletné návrhy zmien naše ministerstvo dopravy v súčasnosti analyzuje," uviedol dnes Stromček v Národnej rade (NR) SR na pôde hospodárskeho výboru, ktorý sa touto témou zaoberal.

 

Stromček tak zatiaľ nechcel konkretizovať zmeny, s ktorými Rakúsko prišlo. Až keď ich ministerstvo zanalyzuje, bude sa podľa neho vedieť vyjadriť, či takáto úprava vyrieši problémy slovenských dopravcov alebo nie. "Navrhuje sa, aby zmenený zákon nadobudol účinnosť 1. júna 2017," priblížil Stromček.

 

Zdôraznil, že snahou Slovenska je, aby sa zaviedli také zmeny, ktoré pomôžu slovenským dopravcom. "Snažíme sa robiť všetky kroky pre to, aby sme pomohli slovenským autodopravcom a aby stále platila rovnaká príležitosť pre každého, kto funguje v rámci jednotného európskeho trhu," dodal štátny tajomník. Pripomenul, že postoj Európskej komisie k tomuto problému je jasný, keďže sa vo veci Francúzska a Nemecka už obrátila na Európsky súdny dvor. Ten však zatiaľ nerozhodol.

 

Na zavedenie zákona o minimálnej mzde v Rakúsku, ktorý sa uplatňuje aj na vodičov v medzinárodnej cestnej doprave, upozorňuje už dlhšie Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia. Podľa združenia sa podmienky vyplývajúce zo zákona o minimálnej mzde začali od januára týkať aj dopravných spoločností a vodičov, ktorí prepravujú tovar či osoby do alebo z Rakúska. A teda netýkajú sa len kabotážnej dopravy, čiže dopravy medzi jednotlivými mestami v danom štáte, ako to fungovalo doteraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona