Rakúsko ukrajinského oligarchu Firtaša do Španielska nevydá

NETKY.SK • 19 December 2017, 14:34 • 2 min
Rakúsko ukrajinského oligarchu Firtaša do Španielska nevydá

VIEDEŇ - Rakúsko nevydá ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša na trestné stíhanie do Španielska, kde je podozrivý z prania špinavých peňazí a členstva v zločineckom zoskupení.

slovakia

left justify in out

Verdikt prvostupňového rakúskeho súdu v metropole krajiny zo sklonku augusta potvrdil v utorok Vrchný krajinský súd vo Viedni s tým, že Španielsko neposkytlo na rozhodnutie o prípadnom vydaní dostatok informácií. Verdikt súdu je právoplatný. Informáciu priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu spomínaného súdu.

 

Ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša zadržali na základe európskeho zatykača vydaného Španielskom vo Viedni 21. februára a o tri dni neskôr prepustili na slobodu. Španielska strana mala už podľa skorých informácií rakúskych médií evidentne problémy predložiť požadované dôkazy voči podozrivému. Na základe zatykača zo Španielska zadržali vo Viedni aj Firtašovho priateľa sýrskeho pôvodu, ktorého prepustili na kauciu na slobodu pod podmienkou, že sa do 20. apríla prihlási španielskym orgánom.

 

Ako vyplývalo z poznatkov vyšetrujúceho sudcu v Barcelone, ktorý žiadal o Firtašovo vydanie, ukrajinský oligarcha mal riadiť sieť na pranie špinavých peňazí, ktorá pôsobila hlavne v Katalánsku. Španielska justícia žiadala súčasne o vydanie dvoch ďalších podnikateľov, ktorí sú podozriví, že sa spolu s Firtašom podieľali na riadení zločineckého zoskupenia s dôrazom na pranie špinavých peňazí cez obchodné transakcie s nehnuteľnosťami a reštauračné zariadenia, a to v objeme desať miliónov eur.

 

Peniaze mali pochádzať z firiem na Cypre a Panenských ostrovoch. Ukrajinského oligarchu pôvodne zadržali v jeho kancelárii vo Viedni ešte v roku 2014, a to na základe žiadosti Spojených štátov o vydanie na trestné stíhanie. O rok neskôr ho na kauciu prepustili na slobodu. Oligarcha tvrdil, že za jeho zadržaním boli politické motívy.

 

Februárové rozhodnutie Vrchného krajinského súdu vo Viedni o prípustnosti Firtašovho vydania do USA napadla obhajoba a tak sa teraz čaká na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v inej kauze, ktoré bude mať charakter precedensu aj pre rozhodovanie v tomto prípade. Posledné slovo o prípadnom vydaní by mal rakúsky minister spravodlivosti Josef Moser.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona