Rakúsko sužuje náhly návrat zimy, vo Viedni spôsobuje sneh nemalé problémy

NETKY.SK • 9 Február 2015, 17:25 • 2 min
Rakúsko sužuje náhly návrat zimy, vo Viedni spôsobuje sneh nemalé problémy

VIEDEŇ - Náhly návrat zimného počasia spôsobil dnes nemalé problémy aj v Rakúsku, a to tak v cestnej, ako aj železničnej doprave.

slovakia

left justify in out

Chaos na cestách hlásili predovšetkým z východnej časti alpskej republiky, avšak výrazne lepšie na tom neboli ani ďalšie oblasti krajiny, vrátane tých alpských.
     

Už v nedeľu zaznamenali na dolnorakúskom úseku tzv. Západnej diaľnice A1 masovú zrážku vyše 60 motorových vozidiel, pri ktorej sa zranilo najmenej 13 ľudí.
     

Situácia sa dnes nezlepšila, skôr naopak.
     

Vo Viedni pocítili príval snehu nielen motoristi, ktorých opakovane vyzývali, aby rezignovali na cesty autom. Pomery na cestách výrazne narušili i harmonogram tamojšej MHD.
     

Magistrát rakúskej metropoly dnes popoludní dočasne zrušil platnosť predpisov týkajúcich sa parkovania, ktoré bude v meste do dnešnej polnoci bezplatné.
     

Rakúske spolkové železnice (ÖBB) odporučili dnes popoludní širokej verejnosti cestovať ich vlakovými súpravami iba v naliehavých prípadoch, spoje na východe krajiny totiž premávali so značným omeškaním. Vo východnej časti krajiny sa vzhľadom na situáciu skrátili niektoré trasy a cestujúcich prepravovali náhradnými spôsobmi, preprava na letisko vo Viedni bola dočasne prerušená.
     

Informácie priniesli tlačová agentúra APA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

     

Snehom pokryté komunikácie, ktoré sú v niektorých oblastiach osobitne klzké, boli dejiskom značného počtu dopravných nehôd aj v ďalších oblastiach Rakúska. Príkladom môže byť incident z Horného Rakúska, kde v priebehu minúty došlo v tej istej lokalite k trom nehodám.
     

Z Dolného Rakúska hlásili po zrážke dvoch osobných vozidiel úmrtie 49-ročného vodiča jedného z nich, ktorý utrpel zranenia nezlučiteľné so životom a skonal napriek úsiliu záchranárov na mieste nehody. Druhý z vodičov vyviazol s ľahkými zraneniami.
     

Kým v spolkovej krajine Burgenland sa vďaka enormnému nasadeniu cestárov darilo situáciu držať pod kontrolou, v alpských polohách stúpa lavínové nebezpečenstvo, v čom zohráva nezanedbateľnú úlohu i prudký nárazový vietor. V Korutánsku napriek krásnemu zimnému počasiu zostalo práve kvôli nemu odstavených mnoho vlekov.
     

Prognóza meteorológov sľubuje iba postupné zlepšovanie situácie v Rakúsku, kde odborníci varujú aj naďalej predovšetkým pred prudkým nárazovým vetrom o značnej rýchlosti, a to na celom území krajiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona