Rakúsko si pripomína 55. výročie prijatia zákona o trvalej neutralite krajiny

NETKY.SK • 26 Október 2010, 12:20 • 2 min
Rakúsko si pripomína 55. výročie prijatia zákona o trvalej neutralite krajiny

Rakúsko si pripomína 55. výročie prijatia zákona o trvalej neutralite krajiny

slovakia

left justify in out

img

Rakúsko si dnes pripomína už 55. výročie prijatia zákona o trvalej neutralite krajiny.
      Spomienkové podujatia v štátny sviatok alpskej republiky sa začali predpoludním už tradične položením vencov za účasti najvyšších ústavných činiteľov krajiny - prezidenta Heinza Fischera a kancelára Wernera Faymanna - i zástupcov ozbrojených síl a ďalších členov vládneho kabinetu.
      Už od deviatej hodiny rannej sú v tento sviatočný deň otvorené pre širokú verejnosť brány rakúskeho parlamentu. Záujemcovia môžu v priebehu dňa navštíviť okrem iného aj Úrad spolkového kancelára či ministerstvá zahraničných vecí alebo školstva a vedy. V čase od 14.00 do 16.00 h sa otvoria aj brány prezidentského sídla Hofburg.
      Divácky najpríťažlivejšou akciou dňa bude zrejme aj tentoraz ukážka schopností príslušníkov ozbrojených síl krajiny, ktorej predpoludním predchádzala prísaha viac ako tisícky nováčikov. Pri tejto príležitosti vystúpili prezident Heinz Fischer, kancelár Werner Faymann a i minister obrany Norbert Darabos.
      Obvyklé mimoriadne zasadanie rakúskej vlády sa tentoraz uskutočnilo takpovediac pod holým nebom.
      Rakúsky parlament 26. októbra 1955 schválil spolkový zákon o trvalej neutralite Rakúska. O desať rokov neskôr vyhlásili tento deň za štátny sviatok Rakúskej republiky.
      Po tom, čo fašistické Nemecko v roku 1938 anektovalo Rakúsko a včlenilo ho do Veľkonemeckej ríše ako "Východnú marku", došlo o päť rokov neskôr v roku 1943 v moskovskej deklarácii troch veľmocí (ZSSR, USA a Veľkej Británie) k vyhláseniu tohto pričlenenia - Anschlussu - za neplatné.
      Dočasná vláda Karla Rennera vyhlásila síce nezávislosť Rakúska 27. apríla 1945, avšak v úplnom rozsahu nadobudla republika pod Alpami suverenitu až 27. júla 1955. Po roku 1945 prevzala totiž najvyššiu moc v krajine Spojenecká komisia pre Rakúsko, ktorá pôsobila až do roku 1955.
      Po náročných rokovaniach s predstaviteľmi víťazných mocností došlo 15. mája 1955 vo Viedni k podpísaniu Štátnej zmluvy o obnove nezávislého demokratického Rakúska ministrami zahraničných vecí ZSSR, USA, Veľkej Británie, Francúzska a Rakúska.
      Predpokladom uzavretia tohto dokumentu bol záväzok Rakúska zachovať neutralitu a nevstúpiť do žiadneho vojenského bloku, na ktorom trvali predovšetkým Sovieti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona