Rakúsko sa rozlúčilo so zosnulým dlhoročným šéfom ORF Gerdom Bacherom

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 18:40 • 2 min
Rakúsko sa rozlúčilo so zosnulým dlhoročným šéfom ORF Gerdom Bacherom

VIEDEŇ - Rakúsko sa dnes vo Viedni rozlúčilo s bývalým dlhoročným šéfom svojho verejnoprávneho rozhlasu a televízie ORF Gerdom Bacherom, ktorý skonal 27. júna v Salzburgu vo veku nedožitých 90 rokov na následky mozgovej príhody.

slovakia

left justify in out

Pred samotným pohrebom na Ústrednom cintoríne vo Viedni sa stovky pozvaných hostí zúčastnili na pietnej slávnosti v Dóme sv. Štefana v srdci Viedne, v ktorom sa rozoznelo Mozartovo Requiem. 


Súčasný generálny riaditeľ ORF Alexander Wrabetz pri tejto príležitosti konštatoval, že prítomní vzdávajú hold mužovi, ktorému Rakúsko a predovšetkým ORF vďačí za mnohé. 


Odvahu a angažovanosť Bachera, ktorý mal silu realizovať svoje predstavy v praxi, vyzdvihol pri tejto príležitosti niekdajší rakúsky vicekancelár a minister financií Hannes Androsch, informovali rakúske médiá. 


Rodák zo Salzburgu stál na čele ORF s prestávkami od roku 1967 do roku 1994 (konkrétne v období rokov 1967-1975, 1978-1986 a 1990-1994). 
Po niekoľko rokov však písal aj komentáre pre denník Kurier, ktorého šéfredaktorom bol krátky čas v roku 1975. Neskôr sa stal aj vydavateľom iného viedenského denníka Die Presse. V 70. rokoch minulého storočia pôsobil Rakúšan ako poradca nemeckého spolkového kancelára Helmuta Kohla pre médiá. 
Gerd Bacher sa v roku 1999 na základe rozhodnutia odbornej poroty stal spoločne s Karlom Krausom a Hansom Dichandom jedným z rakúskych novinárov 20. storočia. Bol laureátom vysokých rakúskych, nemeckých a slovinských vyznamenaní a ocenení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies