Rakúsko rozhodlo o treste pre Bosniaka za masakru v Serdari z roku 1992

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 18:47 • 2 min
Rakúsko rozhodlo o treste pre Bosniaka za masakru v Serdari z roku 1992

LINZ - Na desať rokov za mreže poslal dnes Krajinský súd v hornorakúskom Linzi 48-ročného Bosniaka s rakúskym občianstvom. Odsúdili ho za spoluúčasť na viacnásobnej vražde srbských civilistov v prvej polovici 90. rokov a za podpaľačstvo.

slovakia

left justify in out

Rozsudok, o ktorom informovala tlačová agentúra APA, zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, pretože ani prokurátorka Doris Fialová, obhajca Jürgen Nowotny ani samotný obžalovaný sa k rozsudku nevyjadrili.

 

Proces sa týkal prepadu Srbmi obývanej bosnianskej obce Serdari zo 17. septembra 1992, pri ktorom okolo 20 útočníkov, zrejme bosnianskych Moslimov, zabilo sedem mužov, sedem žien a dve deti, aby následne podpálilo šesť domov. Motívom činu mala byť pomsta za predchádzajúce srbské akcie.

 

V súdnej sieni, v ktorej sa obžalovaný k zločinom nepriznal, vypovedalo v priebehu 23 pojednávacích dní okolo 30 svedkov. Mnohé z ich svedectiev boli vágne, viacerí sa presne už na udalosti nevedeli rozpamätať. Rozporuplné podrobnosti sa objavili aj vo výpovediach svedkov žaloby.

 

Porotcovia však napriek tomu jednohlasne uznali obžalovaného vinným z naplneného trestného činu vraždy a z pokusu o vraždu. Navyše odmietli možnosť premlčania tohto zločinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona