Rakúsko prevzalo prvých migrantov v rámci relokačného programu EÚ

NETKY.SK • 24 August 2017, 18:23 • 2 min
Rakúsko prevzalo prvých migrantov v rámci relokačného programu EÚ

VIEDEŇ - Rakúsko prevzalo dnes prvých 15 migrantov v rámci programu prerozdelenia, na ktorom sa štáty Európskej únie dohodli v roku 2015.

slovakia

left justify in out

Na viedenskom letisku pristálo okolo 10.30 h lietadlo so 14 "mladými dospelými" utečencami a jedným novorodencom, ktorí pochádzajú z Eritrey a Sýrie, informovala agentúra APA s odvolaním sa na správu denníka Die Presse. Očakáva sa tiež príchod ďalších najmenej 35 žiadateľov o azyl.

 

Rakúsky kancelár Christian Kern odsúhlasil ešte v apríli začatie preberania migrantov z Talianska a Grécka po tom, ako Európska komisia zamietla požiadavku Rakúska, aby bolo naďalej vyňaté z relokačného programu EÚ. Na základe dohodnutých kvót má Rakúsko prevziať do jesene celkove 1953 žiadateľov o azyl.

 

Minister vnútra Wolfgang Sobotka chcel tento počet predbežne obmedziť na 50 osôb s tým, že o splnení celého záväzku mal kancelár Christian Kern ešte vyjednávať, zo strany Bruselu však nedosiahli nijaký ústupok.

 

Je vysoká pravdepodobnosť, že všetci prevzatí žiadatelia o azyl zostanú v Rakúsku natrvalo. Uvedenú skupinu mali v priebehu dneška ubytovať v záchytnom stredisku Traiskirchen, kde budú čakať na výsledky bežného azylového konania.

 

Rakúsko bolo až do minulého roka oslobodené od povinnosti prevziať migrantov z iných krajín EÚ, keďže predtým samo prijalo vysoký počet žiadateľov o azyl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies