Rakúsko predĺžilo kontroly na hraniciach s Maďarskom a so Slovinskom

NETKY.SK • 4 Apríl 2018, 10:49 • 2 min
Rakúsko predĺžilo kontroly na hraniciach s Maďarskom a so Slovinskom

VIEDEŇ - Rakúsko od 11. mája predĺži o ďalších šesť mesiacov kontroly na svojej strane hraníc s Maďarskom a Slovinskom.

slovakia

left justify in out

Počas svojho polročného predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla, si Viedeň zároveň vyhradzuje právo vykonávať "dočasné a selektívne" kontroly na hraniciach so všetkými susednými krajinami. V liste adresovanom Európskej komisii a svojim rezortným partnerom to avizuje rakúsky minister vnútra Herbert Kickl. Informovala o tom v stredu agentúra APA.

 

Hoci podľa Kickla v posledných mesiacoch klesol počet žiadostí o azyl i prípadov zadržania osôb, ktoré sa do Rakúska dostali nelegálne, situácia nie je dostatočne stabilná, a to je zároveň hlavný dôvod predĺženia kontrol. "Najmä prevádzači by zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach chápali ako zlý signál a zintenzívnili svoju činnosť," píše v liste Kickl. Viedeň si je podľa neho vedomá, že takéto kontroly by sa mali používať iba ako posledná možnosť, ale v súčasnej situácii iná neexistuje.

 

Dôvodom na zachovanie kontrol je aj "latentná hrozba terorizmu v celej Európskej únii" a toto je jeden zo spôsobov, ako zabrániť "vstupu potenciálnych páchateľov" na územie EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies