Rakúsko posilňuje kontrolu hraníc, s prílevom utečencov bude pomáhať aj armáda

NETKY.SK • 14 September 2015, 12:25 • 2 min
Rakúsko posilňuje kontrolu hraníc, s prílevom utečencov bude pomáhať aj armáda

VIEDEŇ - Rakúsko nasleduje Nemecko pri zavedení prísnejšej kontroly hraníc a nasadzuje armádu, aby pomohla polícii so zvládaním prílevu utečencov. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii rakúsky kancelár Werner Faymann a vicekancelár Reinhold Mitterlehner.

slovakia

left justify in out

"Ak Nemecko zavedie hraničné kontroly, musí to urobiť aj Rakúsko," povedal Mitterlehner. Podľa jeho slov je to aj "jasný signál pre dotknutých, že k neusporiadanému prechodu hraníc už nemôže dochádzať tak ako doteraz", citovala ho agentúra APA.

 

Faymann oznámil, že spolková vláda schválila žiadosť ministerstva vnútra o pomoc zo strany armády. Úlohou vojakov bude predovšetkým poskytovať humanitárnu pomoc, v prípade potreby však budú nasadení aj na hraniciach, aby podporili políciu pri kontrolách.

 

Mitterlehner povedal, že na asistenčnej misii armády sa bude podieľať celkovo 2200 vojakov.

 

V súvislosti s posilnením kontroly hraníc vicekancelár zdôraznil, že pomocné zložky a rakúske obyvateľstvo nemôžu byť preťažené prílevom migrantov. Je však potrebné túto úlohu vykonávať citlivo, nie s použitím ostnatého drôtu či vodných diel. Schengenské predpisy o voľnom pohybe v EÚ ostávajú v platnosti. "Je to posilnenie kontroly v rámci Schengenu. Každá krajina môže vykonávať kontroly desať dní," zdôraznil Mitterlehner.

 

Posilnené stráženie hraníc, zamerané najmä proti prevádzačom, zaviedlo Rakúsko už po nedávnom nájdení 71 mŕtvych utečencov v chladiarenskom vozidle odstavenom pri diaľnici A4, uviedla agentúra DPA.

 

V akom rozsahu budú vlaky a autá na hraniciach kontrolované odteraz, odmietli Faymann a Mitterlehner spresniť. "Je to úloha polície a štábu," povedal kancelár s tým, že ide o úlohu nájsť rovnováhu medzi "ľudskosťou a poriadkom". Mitterlehner uviedol, že to bude záležať na vývoji situácie.

 

Faymann tiež podčiarkol, že kontroly zavedené Nemeckom v nedeľu neznamenajú uzavretie hraníc. Ministri dopravy oboch krajín sa napríklad dohodli na obnovení železničnej dopravy. Rakúsky kancelár tiež podľa vlastných slov nevie ani o jedinom prípade, že by Nemecko poslalo späť niektorého migranta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies