Rakúsko pokladá za riešenie mliečnej krízy pokles produkcie mlieka

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 17:12 • 2 min
Rakúsko pokladá za riešenie mliečnej krízy pokles produkcie mlieka

VIEDEŇ – Vzhľadom na dramatický pokles výkupnej ceny mlieka žiadajú členovia Združenia IG Milch zníženie jeho produkcie o 20 %. Opatrenie by prispelo k stabilizácii trhu s produktom. Obmedziť výkup mlieka by mali dobrovoľne všetky mliekarne v Rakúsku.

slovakia

left justify in out

Súčasná mliečna kríza ohrozuje existenciu všetkých producentov mlieka. Uviedol to dnes vo Viedni pred novinármi vedúci IG Milch Ewald Grünzweil. Mliečna kríza podľa neho nesúvisí ani s protiruskými sankciami, ani s modelom rastu Číny. Zodpovedná za krízu je agrárna politika, ktorá liberalizáciou a opatreniami na rast výroby priviedla producentov mlieka do súčasnej situácie.

 

Veľké nádeje spája IG Milch s rakúskym mliečnym dialógom. Uskutoční sa 14. júna v parlamente so spolkovým ministrom Andrä Rupprechterom.

 

Triedne výpady, vzájomné obviňovanie sa musia medzi skupinami eliminovať. Mliečnu krízu nevyriešia ani nové investície, ani zvýšenie výroby sušeného mlieka.

 

Od marca dostávajú rakúski producenti za kilogram surového mlieka 27 až 29 centov. Za kilogram biomlieka im výkup platí po 48 centov. Pred dvoma rokmi bola jeho cena o 8 centov nižšia.

 

Aj v Rakúsku sa čoraz častejšie ozýva požiadavka, aby sa výroba mlieka prispôsobila jeho reálnej potrebe na trhu. Na túto tému hovoril v nedeľu (29.5.) v diskusnej relácii ORF-Pressestunde prezident krajinskej hospodárskej komory Hermann Schultes. Vedúci Spolkového združenia mladých roľníkov Stefan Kast povedal, že bez kompenzácie za zníženie produkcie zámer stroskotá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona