Rakúsko pohrozilo, že podnikne právne kroky proti mýtu v Nemecku

NETKY.SK • 4 November 2016, 16:04 • 2 min
Rakúsko pohrozilo, že podnikne právne kroky proti mýtu v Nemecku

VIEDEŇ - Rakúsko dnes upozornilo, že môže podniknúť právne kroky proti plánom Nemecka zaviesť mýto na diaľniciach, ktoré budú v podstate platiť len zahraniční vodiči. Informovala o tom agentúra DPA. Európska únia (EÚ) pôvodný plán Nemecka odmietla a označila ho za diskriminačný. Ale hovorkyňa Európskej komisie (EK) vo štvrtok (3.11.) naznačila, že Berlín a Brusel sú blízko k dohode o mýte.

slovakia

left justify in out

"Nadobudli sme dojem, že Európska komisia sa správa ako priekupník s koňmi, aby sa vyhla konfliktu s Nemeckom," skonštatoval rakúsky minister dopravy Jörg Leichtfried vo svojom vyhlásení. Rakúsko preto preskúma, či finálne mýto v susednej krajine nebude diskriminačné a či nebude v rozpore s pravidlami EÚ. A ak Viedeň zistí, že Rakúšania sú v Nemecku diskriminovaní, vyhradzuje si právo podniknúť ďalšie kroky, dodal minister.

 

Jeho nemecký kolega Alexander Dobrindt pritom dnes oznámil, že Nemecko predstaví svoj mýtny systém najskôr až po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia na budúcu jeseň. Dohoda, na ktorej pracujú Brusel a Berlín, prinesie pár zmien v pôvodnom pláne, vrátane lacnejších krátkodobých poplatkov za diaľnice pre zahraničných turistov a cestujúcich.

 

Nemecko prišlo s plánom na zavedenie poplatkov na nemeckých diaľniciach pre osobné autá v roku 2014. Vodičom s autami registrovanými v Nemecku by však poplatok kompenzovala daň z motorových vozidiel, ktorá by sa o stanovenú sumu znížila. To EK označila za nespravodlivé, nakoľko poplatky za používanie diaľnic by fakticky platili len cudzinci, čo je v rozpore s pravidlami EÚ.

 

Brusel preto v septembri tohto roka podal na Nemecko žalobu na pôdu Európskeho súdneho dvora. Medzičasom sa ale Dobrindtovi a predsedovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi, ktorý do rozhovorov vstúpil, podarilo dospieť k vzájomne výhodnému riešeniu.

 

Očakávaná dohoda podľa informácií agentúry DPA a týždenníka Politico mení pôvodný plán, ktorý počítal s kompenzáciou diaľničných poplatkov prostredníctvom dane z motorových vozidiel. Kompromisný návrh nadväzuje systém kompenzácií pre Nemcov na ekologické autá. To znamená, že niektorí nemeckí vodiči budú mať diaľničný poplatok kompenzovaný výrazne a iní len čiastočne. Berlín sa tým súčasne vyhne prepojeniu diaľničných poplatkov s daňou z motorových vozidiel, čo EK považuje za diskriminačné voči vodičom, ktorých autá nie sú v Nemecku registrované.

 

Okrem toho Nemecko ponúklo aj zníženie plánovaných cien krátkodobých diaľničných známok, ktoré sú podľa Bruselu neadekvátne vysoké. Ako dodal týždenník Politico, 10-dňová diaľničná známka by mala stáť 2,50 eura.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies