Rakúsko podporuje návrat sýrskych utečencov

NETKY.SK • 1 Október 2018, 18:08 • 2 min
Rakúsko podporuje návrat sýrskych utečencov

BEJRÚT - Rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová v pondelok uviedla, že návrat sýrskych utečencov, ako aj stabilizácia a obnova v Sýrii sa nesmú pevne viazať na politický proces v krajine, píše tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kneisslová počas návštevy v susednom Libanone povedala, že svet by sa mal v Sýrii, ktorá sa už vyše sedem rokov zmieta v občianskej vojne, chopiť "nového, dynamického" procesu rozvoja.

 

Kneisslová dodala, že žiadny sýrsky utečenec nebude k návratu do tejto krajiny nútený, ale že Rakúsko pomôže tým, ktorí sa chcú vrátiť tak, ako sa to stalo s bosnianskymi utečencami po skončení konfliktu v ich vlasti.

 

Libanonský minister zahraničných vecí Džibrán Básil uviedol, že Libanon, ktorý prijal viac ako milión sýrskych utečencov, pracuje na tom, aby zaistil ich "rýchly, bezpečný a udržateľný" návrat. Dodal, že v súčasnosti je väčšina územia v Sýrii bezpečná, čo umožňuje návrat utečencov.

 

Od vypuknutia konfliktu - jedného z najničivejších od druhej svetovej vojny - musela svoje domovy opustiť viac než polovica obyvateľstva Sýrie, pričom vyše päť miliónov ľudí utieklo do zahraničia. Väčšina z nich sa dostala do susedných krajín, predovšetkým do Turecka, Jordánska a Libanonu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies