Rakúsko po polnoci zavedie kontroly na hraniciach s Maďarskom: V prípade potreby ich rozšíri aj na slovenské hranice

NETKY.SK • 15 September 2015, 21:22 • 2 min
Rakúsko po polnoci zavedie kontroly na hraniciach s Maďarskom: V prípade potreby ich rozšíri aj na slovenské hranice

VIEDEŇ - Rakúsko dnes o polnoci zavedie dočasné kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom a v prípade potreby ich rozšíri aj na ďalšie susedné krajiny. Oznámilo to rakúske ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kontroly na hraniciach Rakúska s Maďarskom sa začnú vykonávať hneď po polnoci. Ak to bude potrebné, budú kontroly zavedené aj na hraniciach so Slovinskom, Talianskom a Slovenskom.

 

K rozšíreniu kontrol na posledné tri uvedené štáty by sa podľa AP pristúpilo, ak by z ich územia začali prechádzať do Rakúska väčšie počty migrantov.

 

Rakúske ministerstvo vnútra v tejto súvislosti zdôraznilo, že pravidlá EÚ umožňujú dočasné zavedenie pohraničných kontrol v záujme udržania verejného poriadku, a to až na dobu šiestich mesiacov.

 

"Intenzita pohraničných kontrol bude udržiavaná na úrovni potrebnej na zaistenie bezpečnosti," píše sa v liste, prostredníctvom ktorého Viedeň oboznámila so svojim zámerom Európsku komisiu (EK).

 

Rakúske ministerstvo vnútra bude pri kontrole hraníc uplatňovať flexibilný niekoľkoúrovňový plán v závislosti od aktuálneho počtu migrantov a aktivít prevádzačov.

 

Obnovenie hraničných kontrol v nedeľu večer prekvapivo ohlásilo Nemecko a v rámci dominového efektu ho nasledovali aj ďalšie európske krajiny, ktoré sprísnili bezpečnosť na svojich hraniciach, alebo takýto krok ešte zvažujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies