Rakúsko plánuje zavedené denné kvóty na migrantov v budúcnosti ešte sprísniť

NETKY.SK • 19 Február 2016, 17:39 • 2 min
Rakúsko plánuje zavedené denné kvóty na migrantov v budúcnosti ešte sprísniť

VIEDEŇ - Rakúska vláda, ktorá svojím rozhodnutím výrazne obmedziť denný prílev azylantov na svojich južných hraniciach so Slovinskom vyvolala nevôľu vo viacerých členských štátoch EÚ, dnes uviedla, že je s týmto opatrením spokojná a zavedené denné kvóty chce v budúcnosti ešte sprísniť. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Viedeň tento týždeň oznámila, že na južných hraničných priechodoch povolí od dneška vstup najviac 80 ľuďom žiadajúcim o azyl v Rakúsku denne. Okrem týchto osôb bude Rakúsko na svoje územie vpúšťať ďalších maximálne 3200 migrantov mieriacich do ďalších krajín.

 

Podľa rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej je však denná kvóta 80 žiadostí trvalo neudržateľná. Jej ďalšie zníženie bude štruktúrované a koordinované so susednými štátmi, citovala ju agentúra APA.

 

Rakúsko-slovinské hranice budú vo všeobecnosti otvorené od soboty od 06.00 h do 22.00 h. Ak sa kvóta dosiahne, musia žiadatelia o azyl počkať na slovinskej strane do šiestej hodiny ráno nasledujúceho dňa.

 

Pobúrenie nad týmto opatrením vyjadril vo štvrtok predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Odsúdil ho tiež komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos. Ten uviedol, že rozhodnutie Rakúska zaviesť denné limity na prijímanie žiadostí o azyl je "nekompatibilné" s medzinárodným právom a nezlučiteľné s jeho povinnosťami.

 

Rakúsko, ktoré je pre státisíce migrantov smerujúcich do Nemecka poslednou zástavkou na ich ceste cez Európu, je však o svojom rozhodnutí pevne presvedčené a tamojšia ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová ohlásila, že avizované denné obmedzenia začali platiť od dnešného rána. "Som s naším rozhodnutím veľmi spokojná a budeme sa ho držať," povedala Miklová-Leitnerová. "V budúcnosti budeme musieť tieto denné limity ešte znížiť," dodala.

 

O štatút utečenca v Rakúsku požiadalo v tomto roku okolo 11.000 osôb, teda priemerne asi 200 denne. Zavedením nového denného limitu by sa krajine malo podariť neprekročiť tohoročné maximum 37.500 prijatých azylantov, čo je o vyše polovicu menej ako vlaňajších približne 90.000.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies