Rakúsko od pondelka dočasne obnoví hraničné kontroly

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 19:17 • 2 min
Rakúsko od pondelka dočasne obnoví hraničné kontroly

VIEDEŇ - Rakúska polícia začne v pondelok ráno o 8.00 h s kontrolami na východnej hranici republiky v spolkovej krajine Burgenland, a to v okresoch Neusiedl am See, Eisenstadt-vidiek, Mattersburg a Oberpullendorf.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Podľa správy sa s dočasnými kontrolami začne na väčších hraničných priechodoch na severe a v centrálnej časti Burgenlandu, pričom policajným hliadkam tu budú pomáhať pri kontrole tzv. zelenej hranice aj príslušníci rakúskeho Bundesheeru. Ráta sa s nasadením asi 60 vojakov, ktorých aktivity bude koordinovať rezort vnútra. Nemecká tlačová agentúra DPA píše o obnovení kontrol na rakúsko-maďarskom úseku štátnej hranice.

 

Cieľom dočasného obnovenia kontrol je zabezpečiť, aby sa štátna hranica prekračovala iba cez priechody. Nikto nechce týmto opatrením sťažiť bežnú dopravu a pohyb cez hranice, zdôraznilo krajinské policajné veliteľstvo. V zdôvodnení prijatých opatrení sa spomína boj proti prevádzačstvu a ilegálnej migrácii. V prípade nutnosti sa obnovenie hraničných kontrol môže rozšíriť aj na iné spolkové krajiny Rakúska.

 

V Burgenlande v uplynulých týždňoch zosilneli hlasy volajúce po obnovení hraničných kontrol, a to i zo strany predstaviteľov tamojšej červeno-modrej krajinskej vlády, aj opozície. Začiatkom týždňa sa za kontroly vo vysielaní ORF vyjadril jednoznačne aj burgenlandský krajinský premiér, sociálny demokrat Hans Niessl, ktorý kritizoval zámer rezortu vnútra postaviť najskôr na juhu spolkovej krajiny plot na štátnej hranici a zdôraznil, že ide o nesprávnu prioritu, pričom za správnu označil práve obnovenie kontrol.

 

Niessl pripomenul tragédiu utečencov v mraziarenskom vozidle z minulého roka a zdôraznil, že čosi podobné sa nesmie zopakovať. Práve preto je potrebné prekaziť kriminálne aktivity bánd prevádzačov. Počet odhalených pašerákov ľudí v Burgenlande sa opäť zvyšuje, a to by bez obnovenia kontrol mohlo viesť k zopakovaniu vlaňajšieho scenára, vyplynulo z hajtmanových slov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona