Rakúsko od budúceho roka prestane homosexuálnym párom zakazovať adopcie

NETKY.SK • 30 Október 2015, 15:38 • 2 min
Rakúsko od budúceho roka prestane homosexuálnym párom zakazovať adopcie

VIEDEŇ - Rakúske orgány od budúceho roka nebudú zakazovať osvojovanie si detí dvojicami rovnakého pohlavia.

slovakia

left justify in out

Začnú tak plniť rozhodnutie ústavného súdu z januára tohto roka, ktoré si podľa záveru expertov ministerstva spravodlivosti nevyžaduje žiadne zmeny v zákonoch, informovala dnes agentúra APA.

 

Podľa vyjadrenia rezortu spravodlivosti v Rakúsku platí zásada, že posudzovanie žiadostí o adopciu musí byť individuálne a v prípade maloletého dieťaťa vychádzať zo stanoviska inštitúcie vykonávajúcej príslušný dohľad. Súčasné zákony pritom zaručujú "dobrú reguláciu", ktorá stavia do popredia blaho dieťaťa, uviedlo ministerstvo pre APA.

 

Rakúsky ústavný súd ešte v januári rozhodol o zrušení zákazu adopcií pre homosexuálne páry, zákonodarcom však do 31. decembra ponechal čas na súvisiace úpravy. Homosexuáli v Rakúsku si môžu od roku 2013 osvojovať biologické deti jedného z partnerov, ale spoločná adopcia cudzích detí im bola doteraz odopieraná.

 

Súd zrušenie zákazu odôvodnil tým, že rozlišovanie výhradne na základe sexuálnej orientácie v tomto prípade nemá vecné opodstatnenie. Vychádzal pritom z Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies