Rakúsko obnoví kontrolu na hranici s Talianskom, plánuje nasadiť aj ozbrojené zložky kvôli vlne migrantov

NETKY.SK • 5 Júl 2017, 08:18 • 2 min
Rakúsko obnoví kontrolu na hranici s Talianskom, plánuje nasadiť aj ozbrojené zložky kvôli vlne migrantov

RÍM - Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano označil za absolútne neopodstatnené rozhodnutie Rakúska, ktoré sa týka obnovenia hraničných kontrol na rakúsko-talianskych hraniciach a nasadenia na nich aj príslušníkov ozbrojených síl.

slovakia

left justify in out

Ako dôvod rakúski predstavitelia uviedli obavy z rastúceho počtu migrantov smerujúcich z Talianska do Rakúska.

Alfano pripomenul situáciu spred roka, keď sa "hovorilo o plotoch", ale "potom sa ukázalo, že žiadni migranti nie sú". Uviedol, že na Rakúskom avizované opatrenia niet dôvodu, lebo "cez Brennerský priesmyk nikto neprechádza."

 

Rakúsky rezort obrany vyslal už v nedeľu do oblasti Brennerského priesmyku v spolkovej krajine Tirolsko niekoľko bojových vozidiel vrátane štyroch Pandurov, ktoré by mali pomôcť pri blokádach tamojších ciest. Podľa talianskych úradov za uplynulý týždeň z Rakúska do Talianska dorazilo 73 migrantov, zatiaľ čo opačným smerom hranicu prekročilo 68 utečencov.

 

Talianske médiá v utorok informovali, že tamojšie úrady si predvolali rakúskeho veľvyslanca, aby vysvetlil posledné vyhlásenia predstaviteľov rakúskej vlády ohľadom rozmiestnenia armádnych jednotiek v pohraničnej oblasti.

 

Talianske médiá citovali aj utorkové vyhlásenie rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, ktorý uviedol, že jeho krajina je pripravená "chrániť" svoje hranice s Talianskom. Viedeň sa pripravuje na sprísnenie kontroly hraníc v čase rastúcich obáv, že tok migrantov do Talianska by mohol čoskoro zaplaviť Rakúsko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies