Rakúsko nepovolilo tureckému ministrovi hospodárstva vstup na svoje územie: Predstavovalo by to nebezpečenstvo pre verejný poriadok

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 08:38 • 2 min
Rakúsko nepovolilo tureckému ministrovi hospodárstva vstup na svoje územie: Predstavovalo by to nebezpečenstvo pre verejný poriadok

VIEDEŇ - Minister zahraničných vecí Sebastian Kurz zakázal tureckému ministrovi hospodárstva vstup na územie Rakúska.

slovakia

left justify in out

Minister Nihat Zeybekci sa chcel totiž v Rakúsku zúčastniť na podujatí pri príležitosti výročia zmareného pokusu o prevrat v Turecku.

 

"Môžem potvrdiť, že (rakúsky) minister zahraničných vecí (Sebastian) Kurz naozaj zakázal tureckému ministrovi hospodárstva vstup do krajiny," uviedol hovorca rakúskeho rezortu diplomacie. Podľa neho je podujatie "veľmi veľké" a návšteva ministra by predstavovala "nebezpečenstvo pre verejný poriadok a bezpečnosť v Rakúsku".

 

Podobné rozhodnutie prijalo aj Holandsko. Holandská vláda v piatok oznámila, že turecký vicepremiér Tugrul Türkeš nie je v krajine vítaný. V Holandsku sa chcel s tamojšími svojimi krajanmi takisto zúčastniť na ceremónii pri príležitosti výročia vlaňajšieho pokusu o prevrat v Turecku.

 

Holandské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že účasť Türkeša ani iných členov tureckej vlády nie je "vzhľadom na súčasnú situáciu v bilaterálnych vzťahoch medzi našimi krajinami" žiaduca.

 

Vojenskí dôstojníci sa vlani v júli pokúsili zvrhnúť vládu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, pokus o prevrat bol však rýchlo potlačený. Erdogan európskych spojencov obvinil, že po týchto udalostiach nevyjadrili dostatočne rýchlo podporu jeho vláde.

 

Krátko pred marcovými voľbami v Holandsku, v ktorých boli protiimigračné nálady významnou témou, deklarovala tamojšia vláda za nevítaných tureckých ministrov, ktorí chceli viesť aj v tejto krajine kampaň pred tureckým referendom o zmenách v ústave posilňujúcich právomoci Erdogana.

 

Rozhodnutie Holandska je "prirodzeným dôsledkom" udalostí z marca, píše sa vo vyhlásení holandského ministerstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies