Rakúsko navrhuje, aby boli migranti posielaní späť alebo internovaní

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 21:07 • 2 min
Rakúsko navrhuje, aby boli migranti posielaní späť alebo internovaní

BERLÍN - Rakúsko navrhuje, aby boli migranti prichádzajúci k európskym brehom na člnoch cez Stredozemné more vracaní späť alebo internovaní. Vyplýva to z komentárov rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza pre dnešné vydanie denníka Die Presse, z ktorého cituje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Státisíce migrantov čakajúcich v severnej Afrike musia pochopiť, že "záchrana na mori nie je cestovným lístkom do strednej Európy". Európska únia musí jasne zadefinovať, že každý, kto sa pokúsi ilegálne vstúpiť do Európy, stratí právo na azyl," povedal Kurz, ktorý je členom Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

 

Žiadosti o azyl by sa mali podľa Kurza vybavovať v centrách EÚ na území severnej Afriky. Politik zároveň navrhuje, aby sa únia vo svojej migračnej politike inšpirovala austrálskym modelom. Austrália dosiahla, že zastavovaním migrantov priamo na mori a ich posielaním domov alebo umiestňovaním do záchytných stredísk mimo krajinu poklesol počet ich úmrtí počas cesty.

 

Kým koaliční partneri zo Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ) sa ku Kurzovým vyjadreniam na spolkovej úrovni nevyjadrili, rakúska opozícia ich ostro kritizuje. Generálny tajomník Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) europoslanec Harald Vilimsky označil Kurzove slová za "vrchol nedôveryhodnosti a pokrytectva ÖVP".

 

Hovorkyňa Zelených pre ľudské práva Alev Korunová sa nechala počuť, že Kurzov návrh je "zrušením práva na žiadosť o ochranu prenasledovaných ľudí bez toho, aby boli internovaní", uvádza rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Rakúsko vlani v septembri opätovne zaviedlo hraničné kontroly v reakcii na zintenzívnenie vlny migrantov prúdiacich na starý svetadiel balkánskou trasou.

 

Líbyjský premiér Fájiz Sarrádž pre dnešné vydanie denníka Die Welt povedal, že jeho krajina odmietne prijímať migrantov navrátených z Európskej únie. "Európa musí nájsť vlastné riešenie, ako ich vrátiť späť do materských krajín. S nami zostať nemôžu," argumentuje šéf novej líbyjskej vlády národnej jednoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona