Rakúsko má z 280 ton zlatého pokladu uložených 83 % v zahraničí

NETKY.SK • 13 December 2014, 11:30 • 2 min
Rakúsko má z 280 ton zlatého pokladu uložených 83 % v zahraničí

VIEDEŇ - Rakúsko má 280 ton zlata, z ktorých je 80 % uložených v Anglickej banke v Londýne, 3 % v Zürichu a iba 17 % na území republiky. Informuje o tom agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Najvyšší kontrolný úrad označil takéto rozptýlenie zlatého pokladu krajiny za nedostatočné a kritizoval sústredenie jeho prevažnej časti v anglickej centrálnej banke. Úrad odporučil Rakúskej národnej banke (OeNB), aby rýchlo posúdila všetky možnosti na lepšie rozptýlenie zlatého pokladu republiky. Vedenie centrálnej banky posúdi systém uloženia zlata a nevylučuje jeho zmenu.

 

Teraz bude zrejme snaha, aby sa časť zlatého pokladu deponovaného v zahraničí doviezla do vlasti. Kontrolóri kritizovali, že OeNB v rokoch 2009 až 2013 fyzicky pravidelne nekontrolovala zlato republiky skladované v zahraničí. Vedenie banky toto obvinenie vo svojom stanovisku dôrazne odmietlo.
      

Kontrolóri preskúmali aj sociálne výkony poskytované OeNB, medzi nimi aj športový klub banky ESV. Navrhujú, aby sa mimoriadne dovolenky a služobné cesty členov ESV výrazne obmedzili. OeNB plánuje klub predať, zvýšiť cenu obedov, ktorý pre zamestnancov stojí 1,40 eura a zrušiť aj dotovanie ubytovania v dovolenkových zariadeniach. Mnohé sociálne služby sú však zapísané vo vnútorných prevádzkových dohodách ústavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies