Rakúsko hrozí, že zablokuje deklaráciu summitu EÚ

NETKY.SK • 8 Február 2023, 15:40 • 2 min
Rakúsko hrozí, že zablokuje deklaráciu summitu EÚ

Brusel - Rakúsky kancelár Karl Nehammer uviedol, že je pripravený zablokovať spoločné vyhlásenie lídrov Európskej únie v závere nadchádzajúceho summitu, ak sa nedosiahne konkrétna dohoda o riešení nelegálnej migrácie.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Prázdne slová nestačia," povedal Nehammer v rozhovore pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Die Welt. Kancelár vyzval na dosiahnutie "jasného a jednoznačného záväzku" posilniť ochranu vonkajšej hranice EÚ, ako aj na využitie prostriedkov EÚ na tento účel. Nehammer požaduje od Európskej komisie dve miliardy eur na výstavbu hraničného plota medzi Bulharskom a Tureckom. O tejto téme by sa mohlo hovoriť aj na mimoriadnom summite EÚ v Bruseli (9. a 10. februára). Ešte na jeseň 2021 viac ako desať členských štátov Európskej únie od Európskej komisie žiadalo, aby sa fyzické hraničné bariéry aspoň čiastočne hradili zo spoločného rozpočtu. Brusel to vtedy rozhodne odmietol. Pred začiatkom summitu poslali Rakúsko a ďalších sedem krajín list adresovaný šéfke EK Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi. Nehammer spolu s predsedami vlád Dánska, Estónska, Litvy, Lotyšska, Malty, Grécka a Slovenska v spoločnom podpísanom liste vyzvali šéfov oboch uvedených inštitúcií EÚ, aby sprísnili ochranu vonkajších hraníc, zaistili väčšie financovanie z eurorozpočtu pre túto agendu, poskytli silnejší mandát pre Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) a prispeli tak k urýchleniu návratu nelegálnych migrantov a k uzatváraniu ďalších dohôd s tretími krajinami s cieľom prijímať späť migrantov bez nároku na azyl. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona