Rakúsko dostane na zvládnutie utečencov pomoc 5,4 milióna eur

NETKY.SK • 7 September 2015, 20:59 • 2 min
Rakúsko dostane na zvládnutie utečencov pomoc 5,4 milióna eur

TRAISKIRCHEN - Rakúsko by malo od Európskej únie (EÚ) dostať okamžitú pomoc na zvládnutie prílevu utečencov vo výške 5,4 milióna eur, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Táto finančná injekcia sa má využiť predovšetkým na posilnenie kapacít pri prijímaní utečencov a na zlepšenie spracovávania žiadostí o azyl v Rakúsku, povedal dnes na návšteve v meste Traiskirchen v spolkovej krajine Dolné Rakúsko komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos.

 

Eurokomisár tiež v Rakúsku vyzval vlády jednotlivých krajín EÚ, aby akceptovali kvóty pri prerozdeľovaní prichádzajúcich blízkovýchodných a afrických migrantov. "Žiadny členský štát v EÚ nevyrieši tento problém sám. Túto krízu sa nám podarí prekonať iba ak budeme konať ako skutočná únia," zdôraznil eurokomisár.

 

Pri prehliadke utečeneckého tábora v Traiskirchene Avramopoulos ocenil Rakúsko za jeho prístup k migrantom, predovšetkým v tomto zariadení. S ľuďmi sa tam podľa neho zaobchádza obzvlášť humánnym spôsobom.

Ľudskoprávne organizácie však podľa DPA tento najväčší utečenecký tábor v krajine podrobili v uplynulých týždňoch opakovane kritike. V Traiskirchene sa nedávno nachádzalo vyše 4000 ľudí, z ktorých asi 1500 muselo prespávať vonku. Danú krízovú situáciu sa však medzičasom podarilo zvládnuť.

 

Komisár Avramopoulos podmienky v tomto záchytnom tábore chválil iba niekoľko týždňov od zverejnenia kritickej správy medzinárodnej organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI). Tá popísala viacero spôsobov porušovania ľudských na pôde tohto centra.

 

Podľa agentúry AP nikto zo súčasných 3800 obyvateľov tábora v Traiskirchene momentálne nespí bez prístrešku nad hlavou, z dôvodu preplnenosti však 1400 tamojších zverencov stále býva v stanoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies