Rakúsko chce zaviesť digitálnu daň pre veľké internetové koncerny

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 17:58 • 2 min
Rakúsko chce zaviesť digitálnu daň pre veľké internetové koncerny

VIEDEŇ - V Rakúsku chcú zaviesť novú daň na veľké internetové koncerny, ako sú Google a Facebook, uviedla v stredu rakúska vláda. Plán zavedenia jednotnej digitálnej dane v celej Európskej únii (EÚ) totiž stroskotal.

slovakia

left justify in out

Daň vo výške 5 % z tržieb z digitálnej reklamy takýchto firiem bude vyššia než podobné dane, ktoré zavádzajú Francúzsko a Španielsko, v týchto krajinách sa počíta so sadzbou na úrovni 3 %.

 

Rakúska daň sa bude týkať digitálnych firiem s globálnymi ročnými tržbami minimálne 750 miliónov eur, pričom v Rakúsku ich tržby z digitálnej reklamy musia prekročiť 25 miliónov eur.

 

"Očakávam, že sa k nám pri zdaňovaní internetových gigantov pripojí mnoho ďalších členských štátov EÚ," uviedol kancelár Sebastian Kurz na tlačovej konferencii pri príležitosti prezentácie príslušného zákona, ktorý ešte musí schváliť parlament.

 

img

 

"To je krok smerom k zvýšeniu férovosti," povedal Kurz s odvolaním sa na priemernú daň týchto firiem vo výške 0,8 %.

 

Daň by sa mala takisto vyberať aj od online platforiem, ktoré ponúkajú "sprostredkovateľské služby", kam podľa Komisie patria napríklad platformy Airbnb či Uber. A po novom by mali daň z tržieb platiť aj internetové obchody ako Amazon. Tieto firmy majú často nižšie marže a sú vo veľkej miere oslobodené od daní zo zisku.

 

"Zdaňovanie tržieb je nesprávnym prístupom k riešeniu niektorých legitímnych otázok týkajúcich sa cezhraničných daňových politík," povedal Josh Kallmer, viceprezident americkej Rady pre priemysel informačných technológií, ktorá zastupuje spoločnosti Google, Facebook, Amazon a ďalšie. Vyzval EÚ, aby sa vyhla jednostranným krokom a koordinovala daňové reformy na medzinárodnej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies