Rakúsko chce zablokovať uznesenie o pokračovaní prístupových rokovaní s Ankarou

NETKY.SK • 10 December 2016, 17:56 • 2 min
Rakúsko chce zablokovať uznesenie o pokračovaní prístupových rokovaní s Ankarou

VIEDEŇ/BRUSEL - Šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz mieni na budúcotýždňovom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín Európskej únie (EÚ) zablokovať plánované prijatie uznesenia o pokračovaní prístupových rokovaní s Tureckom.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z obsahu jeho dnešného rozhovoru pre tlačovú agentúru APA.

 

Kurz požaduje zmrazenie prístupových rokovaní s krajinou polmesiaca a zdôvodňuje to situáciou v oblasti ľudských práv v Turecku.

 

"Nie sme pripravení hlasovať za terajší návrh uznesenia, pretože podľa môjho názoru neobsahuje potrebnú reakciu na dianie v Turecku," vyhlásil Kurz a dodal, že inak zmýšľajúci sú zastrašovaní, opoziční politici uväznení, že sa pripravuje obnovenie trestu smrti v krajine a že to všetko vyžaduje jasnú reakciu Európskej únie.

 

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa v Bruseli stretnú v pondelok, aby sa v rámci záverečného druhého dňa rokovaní v utorok venovali aj balíku o rozširovaní Únie, ktorý Európska komisia predložila v novembri.

 

Návrh príslušného uznesenia, ktorý by mal byť schválený jednohlasne, nepredpokladá iba pokračovanie prístupových rokovaní s krajinami západného Balkánu, ale aj s Tureckom, tak ako to odporučila už Európska komisia.

 

Európsky parlament, ako je známe, na sklonku novembra žiadal naopak zmrazenie prístupových rokovaní s Ankarou.

 

Kurz súčasne poznamenal, že na rozhodnutie o tejto otázke nesmú mať vplyv obavy z prípadných dopadov na dohodu EÚ-Turecko, pretože by prehliadanie všetkého Turecku znamenalo precedens presunu do nebezpečnej podoby závislosti. EÚ by mala Turecko pozorne sledovať a reagovať na tamojší vývoj, vyplynulo z ministrových slov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona