Rakúsko chce ustúpiť od povinných kvót pre utečencov, Doskozil: Už sme ich prijali dosť

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 19:09 • 2 min
Rakúsko chce ustúpiť od povinných kvót pre utečencov, Doskozil: Už sme ich prijali dosť

VIEDEŇ - Rakúsko plánuje vystúpiť z programu Európskej únie na prerozdelenie utečencov. Oznámil to dnes rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil, ktorý chce takýto návrh predložiť na utorňajšom zasadaní vlády.

slovakia

left justify in out

Európska únia prijala v roku 2015 mechanizmus povinných kvót, na základe ktorého by malo byť do konca septembra 2017 prerozdelených do členských štátov dovedna 160.000 migrantov, ktorí dorazili do Grécka či Talianska. V súlade s najnovšími štatistickými údajmi EÚ však bolo doposiaľ takto relokovaných len menej než 15.000 utečencov.

Doskozil povedal, že Rakúsko by sa malo z programu prerozdeľovania stiahnuť, keďže proporčne už doposiaľ prijalo viac utečencov než iné členské krajiny EÚ.

"Domnievam sa, že Rakúsko dostatočne humanitárne prispelo," uviedol Doskozil, ktorý je členom Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ).

Ostatné krajiny EÚ podľa neho neukázali solidaritu vo veci rozloženia bremena utečeneckej krízy. "Buď sa týmto princípom riadime, alebo nie. Ja som za to, aby sme sa ním riadili," povedal Doskozil.

Doskozilov návrh podľa hovorkyne ministra vnútra Wolfganga Sobotku plne podporuje aj konzervatívna Rakúska ľudová strana (ÖVP). Očakáva sa, že vláda ho schváli. Ani v takom prípade ho však Rakúsko nebude môcť okamžite začať uplatňovať, pretože ho budú musieť najprv odobriť Európska komisia aj Európska rada.

Rakúsko bolo od programu povinných kvót až do minulého roka oslobodené. V roku 2015 totiž prijalo asi 90.000 žiadateľov o azyl, ktorí na jeho územie v čase vrcholu migračnej vlny dorazili cez Grécko a balkánske krajiny.

V súlade s relokačným programom by mala Viedeň z Grécka a Talianska prijať ďalších 2000 žiadateľov o azyl.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona