Rakúsko chce tento rok investovať do diaľnic miliardu eur

NETKY.SK • 22 Február 2016, 14:43 • 2 min
Rakúsko chce tento rok investovať do diaľnic miliardu eur

VIEDEŇ - Rakúska diaľničná spoločnosť Asfinag chce v tomto roku investovať do údržby a výstavby diaľnic miliardu eur, z čoho viac než polovica má smerovať do nových projektov. Informovala o tom agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Minister dopravy Gerald Klug uviedol, že 300 miliónov eur pôjde do zvýšenia bezpečnosti v tuneloch, napríklad do výstavby nových rúr a inštalácie nových technológií. Medzi ne patria aj senzory, ktoré odhalia zvuky typické pre dopravnú nehodu. "Asfinag investuje každé druhé euro do bezpečnosti premávky," dodal Klug. Podľa neho miliarda eur má vytvoriť a zabezpečiť približne 10.000 pracovných miest, pričom väčšinu priamo v stavebníctve.

 

Do výstavby nových úsekov a ďalších tunelových rúr pôjde 520 miliónov eur, do obnovy existujúcich ciest a tunelov 470 miliónov eur. Ďalších 79 miliónov eur pohltia technológie pre výber mýta, riadenie premávky a dátové vedenia.

 

Podľa predstaviteľa Asfinagu Aloisa Schedla v tomto roku spustia 24 veľkých projektov v oblasti výstavby a údržby tunelov. Ako príklad uviedol diaľnicu A9, ktorú chcú do roka 2019 rozšíriť na štyri jazdné pruhy a všetky tunely budú mať dve rúry. V rovnakom termíne má pribudnúť druhá rúra v tirolskom tuneli Perjen na diaľnici S16. Vo Viedni je schválený veľký projekt na juhovýchodnom ťahu (A23), kde sa budú v tuneloch modernizovať bezpečnostné technológie. Na podunajskej diaľnici A22 sa naplno rozbehne sanácia tunela Kaisermühlen.

 

V prípade novostavieb sa v tomto roku spustí predĺženie severnej diaľnice A5 a Asfinag chce začať stavať nové úseky diaľnice A26 pri Linzi.

Rakúsky autoklub ÖAMTC privítal investície do zvýšenia bezpečnosti, kritizuje však súbežne naplánované veľké stavebné projekty na dôležitých vstupných a výstupných ťahoch vo Viedni a jej okolí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies