Rakúsko chce očistiť deficit od výdavkov na imigrantov

NETKY.SK • 23 November 2015, 10:22 • 2 min
Rakúsko chce očistiť deficit od výdavkov na imigrantov

VIEDEŇ - Rakúsko v budúcom roku dodrží limit EÚ pre výšku rozpočtového deficitu a očakáva, že Európska komisia (EK) krajine umožní očistiť výpočet schodku od časti výdavkov spojených s imigračnou krízou. Vyhlásil to v pondelok minister financií Hans Jörg Schelling. Bruselská komisia tento mesiac zaradila Rakúsko spolu Talianskom, Litvou a Španielskom do skupiny krajín, v ktorých eviduje riziko nedodržania rozpočtových cieľov EÚ.

slovakia

left justify in out

"Podľa toho, čo vieme pred stretnutím (s predstaviteľmi komisie), náš rozpočet schvália a komisia uznala, že imigranti predstavujú nečakanú a mimoriadnu okolnosť," povedal Schelling pre rozhlasovú stanicu ORF. O konkrétnom technickom riešení, ako očistiť deficit od mimoriadnych výdavkov spojených s imigrantmi, sa podľa neho zatiaľ nerozhodlo. "Je ale jasné, že z výpočtu (deficitu) sa niečo vyradí," povedal Schelling.


Komisia hodnotí návrhy rozpočtov krajín eurozóny každý rok, aby posúdila, či sú v súlade s Paktom stability a rastu. Ten stanovuje, že deficit rozpočtu musí byť pod hranicou troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). V súlade s pravidlami by každá krajina mala svoj štrukturálny deficit znižovať o minimálne 0,5 % HDP ročne, kým nedosiahne vyrovnaný rozpočet alebo rozpočtový prebytok.


Európska komisia očakáva, že v členských štátoch Európskej únie do roku 2017 požiada o azyl zhruba 3 mil. ľudí. V rokoch 2016 a 2017 majú imigranti prispieť k zvýšeniu rozpočtového deficitu celej EÚ o 0,04 % HDP. Pozitívne dopady na verejné financie sa podľa komisie prejavia v roku 2019, kedy imigranti prispejú k zníženiu súhrnného deficitu o 0,03 % HDP Európskej pnie. V roku 2019 majú imigranti zlepšiť celkovú bilanciu rozpočtových schodkov EÚ o 0,05 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies