Rakúsko bude žalovať Nemecko pre mýto na Európskom súdnom dvore

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 16:54 • 2 min
Rakúsko bude žalovať Nemecko pre mýto na Európskom súdnom dvore

VIEDEŇ - Rakúsko je rozhodnuté, že bude žalovať Nemecko na Európskom súdnom dvore (ESD) pre zavedenie mýta pre osobné automobily.

slovakia

left justify in out

Rakúsky minister financií Jörg Leichtfried dnes vyhlásil, že čoskoro podnikne právne kroky proti nemeckému mýtu.

 

"Považujem toto mýto za diskriminačné a nezlučiteľné s legislatívou Európskej únie," povedal v prvej reakcii na rozhodnutie Spolkovej rady, ktorá neposlala zákon o mýte do mediátorského výboru, ktorý má v prípade potreby nájsť konsenzus medzi Spolkovou radou a Spolkovým snemom (Bundestag). "Teraz nám je jasné, že Nemecko sa rozhodlo zaviesť mýto pre zahraničných motoristov."

 

Leichtfried bude v utorok (4. 4.) v rakúskom parlamente informovať koalíciu o svojom zámere. Rakúsky kancelár Christian Kern už prisľúbil svoju podporu a o ďalších krokoch Rakúska informoval aj nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

 

Rakúsko však môže Nemecko formálne žalovať až po tom, keď Európska komisia (EK) oficiálne zastaví konanie pre porušenie legislatívy EÚ. Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt sa na tom s Bruselom dohodol už koncom roka 2016.

 

Expert na európske právo Walter Obwexer odporúča Leichtfriedovi žalobu na Európskom súdnom dvore. Mýto je aj vo svojej zmenenej podobe diskriminačné, pretože má fakticky platiť len pre vozidlá registrované mimo Nemecko. Výber mýtneho v Nemecku by sa mal začať v roku 2019.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona